Containerterminalen i Insjön förlänger med sina operatörer

april 27, 2016 Infrastruktur , Sjöfart , Transport

Bergkvist-Insjön AB och Vänerexpressen AB har förlängt avtalet om driften av containerterminalen i Insjön under ytterligare tre år, skriver sajten woodnet.se.

Terminalen hanterar årligen drygt 40 000 TEU med dagliga avgångar med järnväg mot APM
Terminals i Göteborgs hamn. Tågpendeln består av 45 vagnar som rullar mellan Göteborg och Insjön.
Bergkvist-Insjön exporterar varje år över 200 000 kubikmeter trävaror till Asien.

Vänerexpressen har haft driftansvaret för containerterminalen sedan 2011.

Huskomponenter från Tomoku Hus AB och trävaror från Bergkvist-Insjön går från Insjön till Göteborg och sedan med oceanbåtar till främst Japan och Kina. Importen från Asien till Clas Ohlsons centrallager kommer till stor del på järnväg från Göteborg men flera andra företag i Dalarna använder containerterminalen för import och export.
Jörgen Fernvik, chef för produktionsplanering och logistik vid Bergkvist-Insjön, menar att terminalen är viktig för företagets fortsatta framgångar.
– För oss som årligen exporterar över 200 000 kubikmeter trävaror till Asien är terminalen helt avgörande för vår strategi, och ingår i ett koncept med bl a egen personal i Shanghai. Från Insjön skeppar vi ungefär 15 procent av hela svenska exporten av trävaror till Japan och Kina, så terminalen är helt avgörande för vår verksamhet.
Bergkvist-Insjön och Tomokuhus räknar med att volymerna på traden till Göteborg i stort följer tillväxten. Tåget är ju miljömässigt överlägset biltransporter och Bergkvist-Insjön ser den här frakten som del i ett större miljöekonomisk perspektiv.

Bergkvist-Insjön AB är ett av Sveriges största familjeägda sågverksföretag. Huvuddelen av verksamheten finns vid sågverket i Insjön, med cirka 150 anställda. Exportandelen är omkring 85 procent av produktionen, med Japan som största marknad.


Läs mer