Containerrekord i Stockholms Hamnar

april 27, 2016 Ekonomi , Sjöfart , Transport
Containerrekord i Stockholms Hamnar
Containerterminalen i Frihamnen. Foto Stockholms Hamnar

Containerterminalen i Frihamnen. Foto Stockholms Hamnar

Antal TEU i Stockholms Hamnar ökade med fem procent under årets första kvartal. Nu väljer CMA-CGM, världens tredje största containerrederi, att ta sitt eget fartyg direkt till Stockholm.

Idag kommer nio av tio varor som vi konsumerar sjövägen till Sverige. Antalet TEUs* som hanterades i Stockholms Hamnar ökade med 5 procent under första kvartalet 2016 jämfört med året innan. Det är det starkaste första kvartalet någonsin. Mer gods sjövägen direkt till den växande Stockholmsregionen innebär mindre miljöbelastning.
– Det är en positiv utveckling i containerterminalen i Frihamnen och vi är mycket nöjda med att mer gods kommer sjövägen direkt till Stockholmregionen, kommenterar Henrik Widerståhl, vice vd och marknadschef Stockholms Hamnar.

Världens tredje största containerrederi CMA-CGM väljer nu också att ta ett eget fartyg direkt till containerterminalen i Frihamnen, förutom Teamlines, Transatlantic och MSC som redan anlöper terminalen.

– Det är naturligtvis mycket positivt att CMA-CGM väljer att satsa på Stockholms Hamnar.
Att mer gods flyttas från Sveriges redan idag hårt belastade vägnät till att fraktas med fartyg till landets största konsumtionsområde innebär mindre miljöbelastning.
Till Sverige kommer det senaste inom kläder, elektronik, exotiska livsmedel och viner från hela världen. Ut i världen skeppas allt från skrot som återanvänds till nya varor, till dyra och livsnödvändiga mediciner.


Läs mer