Biobränsle lagras i Gävle

Biobränsle lagras i Gävle

Lotta Fogelberg, platschef Norrsundets hamn. Foto: Norrsundets hamn.

För att säkra tillgång på bränsle till det nya kraftvärmeverket i Värtan lägger Stockholm Exergi (f d Fortum Värme) upp ett lager av biobränsle i Norrsundets hamn i Gävle varifrån flisen vid behov kan skeppas med båt till Stockholm. 

–Vi ser kontinuerligt över våra flöden av trädbränslen till Värtan och konstaterade att kombinationen av järnväg, lämpliga ytor och befintlig hamn var starka skäl till att använda Norrsundet för att bygga ett buffertlager. Vi får även nytta av vårt egna tågsystem som annars står still över sommarveckorna då pannan är i revision, berättar  Niklas Sundén, bränslespecialist på Stockholm Exergi, i ett pressmeddelande. 

Sedan några månader tillbaka är järnvägen till Norrsundet åter öppen för trafik, och inom kort anländer Hector Rail med en första flislast på uppdrag av Stockholm Exergi.

Norrsundets Hamn har tillgång till stora ytor både utomhus och i magasin under tak, och en väl fungerande hamn. 

– Vi är förstås jätteglada för det här uppdraget, och för det stöd vi fått för att rädda järnvägsförbindelsen som annars skulle ha lagts ned. Stockholm Exergis val av Norrsundets hamn visar den stora potentialen och utvecklingsmöjligheterna i Stora Enso:s tidigare fabriksområde, kommenterar Lotta Fogelberg, platschef Norrsundets hamn. 


Läs mer