Ännu en utmärkelse till D-Rail

oktober 7, 2019 Infrastruktur

Christoffer Hamin. Foto: Klara Eriksson.

Det svenska utvecklingsföretaget D-Rail har vunnit flera internationella priser för sin  övervakningstjänst av järnvägsnät. Idag, den 2 oktober 2019, var det dags att ta emot ännu en utmärkelse. Denna gång i Milano vid ERCI Innovation Awards.

D-Rail erbjuder kompletta AI-lösningar för realtidsövervakning av alla slags järnvägsnät. Tjänsten finns tillgänglig på den globala marknaden och används för att göra järnvägar säkrare runt om i världen.

– Vi vill att man ska kunna upptäcka avvikelser på spår eller kontaktledningar i tid. På så sätt kan man möjliggöra förebyggande underhåll redan innan det sker något akut eller direkt farligt. Därför har vi utvecklat en oerhört träffsäker tjänst som är enkel att installera på vanliga tåg. Där kan du dagligen se avvikelser på järnvägen i realtid online på vilken enhet som helst, kommenterar Christoffer Hamin, grundare och CEO på D-Rail.

Under de senaste åren har D-Rail tagit emot flertalet priser för sin eftertraktade tjänst. Idag, den 2 oktober 2019, var de på plats i Milano under ERCI Innovation Awards för att ta emot pris i kategorin Most Innovative SME.

– Vi är stolta över utmärkelsen och ser det som ett erkännande att vi och vår innovativa approach för järnvägsbranschen är uppskattad, och att vi faktiskt fyller ett stort behov som finns globalt, kommenterar Christoffer Hamin.

European Railway Clusters Initiative (ERCI) är det ledande metaklustret inom den europeiska järnvägsindustrin, som förenar 14 innovationskluster från 16 europeiska länder. Varje år hedrar ERCI europeiska järnvägsföretag för banbrytande innovationsprojekt under ERCI Innovation Awards.

Vinnarna utses av en europeisk jury bestående av oberoende experter representerade från industrin, forskningen och myndigheter. Val av vinnare baseras på kriterierna innovationsfunktioner i lösningen, ekonomiska och sociala fördelar för järnvägssektorn, integration av ny digital teknik, påverkan på ”mänskligt kapital” samt skapande av innovation genom nätverk.

Nära samarbete med MTR och Trafikverket

Tidigare i år har D-Rail inlett ett samarbete med MTR Pendeltågen, som är en del av koncernen MTR Nordic Group. De ser till att över en miljon resor kan genomföras med tunnelbana och pendeltåg i Stockholm varje dag, samt har hand om snabbtåget mellan Stockholm och Göteborg.

Nu har D-Rail installerat sin lösning på MTR:s pendeltåg i Stockholmsregionen. Tillsammans med Trafikverket använder D-Rail den insamlade datan för att övervaka både spår och kontaktledning.

– Det är ett samarbete som fungerar väldigt väl. MTR är en ledande aktör på marknaden som nu på ett framgångsrikt sätt samarbetar över tidigare gränser för att lyckas åstadkomma bättre punktlighet, kommenterar Christoffer Hamin.