Toyota MH bygger testlabb i Sverige

februari 10, 2015 Forskning , IT/Teknik , Lager , Logistik , Produktion

Toyota Material Handling bygger ett nytt testlabb för truckar i Mjölby, rapporterar nätsidan affärsliv.com. Byggnaden blir 20 meter hög och investeringen är ett viktigt erkännande för den svenska verksamheten.

Lagerbyggnader blir allt högre i takt med att markpriserna ökar, något som ökar kraven på truckarnas räckvidd och prestanda. Den nuvarande testanläggningen på Toyota Material Handling i Mjölby räcker inte till vare sig på längden eller på höjden.

– Vi har kämpat för att få den här investeringen här i Mjölby och är glada att det blir så, säger vd Kristian Björkman till Affärsliv. 

Han menar att en sådan anläggning för utveckling och testning av nya truckmodeller lika gärna hade kunnat hamna i någon annan del i världen. Toyotas beslut visar att det finns en tro på verksamheten i Mjölby.

– Det går bra just nu. Vi kan säga att vi har all time high. Den här investeringen ger förutsättningar att expandera, även om det nya testlabbet inte ger nya tjänster direkt.

95 meters bumptrack

Det nya testlabbet blir 2 800 kvm, utöver nuvarande testlabb som är 2 000 kvm. Utvändigt är höjden 20 meter, med invändig fri takhöjd på 18 meter. 

Anläggningen innebär att företaget kan minska behovet av extern hjälp för provning. I den här byggnaden kommer man att kunna utveckla och testa truckarnas kapacitet, driftssäkerhet, livslängd och kvalitet, men även hur de används i form av ergonomi, arbetsmiljö, buller och klimat.

– Det blir en 95 meter lång testbana, en ”bump track” för uthållighets- och utmattningsprov och en smalgångsyta med 18 meters fri takhöjd, berättar Mikael Johansson, test- och verifieringsansvarig.

Åhlin & Ekeroth Bygg i Linköping har fått uppdraget.

– Vi valde inte det billigaste anbudet, utan ville ha en lokal lösning. Det är viktigt att även ta ett socialt ansvar, säger Kristian Björkman.

Testar bränslecellstruckar

Mycket kommer att handla om hållbarhet, och då inte främst materialhållbarhet, utan om minimering av miljöbelastningen. Kristian Björkman och ser utvecklingen av av mer miljövänliga energilösningar som den förestående utmaningen just nu.

– Ska framtidens truckar gå på el, diesel eller bensin? Eller kanske laddas medan de kör? 

Toyota utvärderar också möjligheten att driva truckar med bränsleceller. Produktion har inletts av personbilar med denna teknik. Bilen tankas med komprimerad vätgas som producerar el i kontakt med syre. Bilen drivs av elmotorer, en teknik som kan ha framtiden för sig.

– Funktionstester med bränsleceller pågår nu i Europa, både för motvikts- och lagertruckar, säger Kristian Björkman.

Läs hela reportaget på affärsliv.com


Läs mer