Scania får Postnords logistikpris

Scania får Postnords logistikpris
Lars-Henrik Jörnving och Jenny Marin, Scania

“Det känns väldigt bra, skojigt!” säger Lars-Henrik Jörnving, Scania, som tog emot priset tillsammans med kollegan Jenny Marin. Foto Hilda Hultén

Scania kammar hem 2016 års upplaga av PostNord Logistics Award, i hård konkurrens med OneMed, Gina Tricot och SKF. 

PostNord Logistics Award har en namnkunnig jury och delas i år ut för fjortonde året.Prisceremonin hölls den 8 mars, som vanligt på PostNords huvudkontor i Solna.

– Vi började dela ut det här priset på Postens tid, när logistik inte alls var en lika stor fråga. Vi märker att frågan och intresset för priset växer varje år, vilket också speglas i logistikchefernas uppfattning att de numera står i centrum i företagens verksamheter, säger Anders Holm, chef för PostNord Logistics och medlem i juryn.

– Prisets syfte är att lyfta fram exempel på god logistik och gott affäsmannaskap. Men det är också ett sätt för oss att hänga med och se vad som händer med logistiken ute i företagen.

Årets nominerade företag var från början 28, en siffra som bantats ned till fyra finalister.

– Det är vi i juryn, PostNords säljare och företagen själva som främst nominerar, berättar juryns ordförande Mats Abrahamsson, professor i logistik vid Linköpings universitet.

– Av de 28 nominerade företagen bantade vi ned listan till åtta företag där Vi började med att begära in mer information och försöka förstå de olika företagens affärer och logistiksystem.

En gemensam nämnare mellan de fyra finalisterna, som i år var GinaTricot, SKF, OneMed och Scania, är enligt Mats Abrahamsson det tydliga kundfokuset.

– Alla finalister arbetar systematiskt och gör förändringar som ger affärsnytta. Det är tydligt att alla tänker kund.

Vinnaren, Scania, fick följande finalistnominering:

“Genom att i sin logistik även tillämpa den framgångsrika filosofin och arbetssättet i sin välkända produktionsmodell har en hållbar flödesorientering byggts upp från leverantör till färdig lastbil hos kunden. Arbetet har på kort tid gett betydande positiva effekter vad gäller kostnader, kvalitet, ledtider, lagernivåer och miljöpåverkan.”

 

– Om man jämför vår logistik med de andra finalisternas så finns både väldigt mycket likheter i det vi gör, men samtidigt väldigt mycket olikheter säger Lars-Henrik Jörnving, Vice President för global industriell utveckling på Scania, som tog emot priset tillsammans med kollegan Jenny Marin.

– Vi har ett annat ben idag, att faktiskt leverera logistiklösningar och hållbara transportlösningar. Att vara en aktiv aktör och inte bara leverera hårdvaran som bussar och lastbilar, utan hållbara transportlösningar.

– Jag tror priset kommer betyda väldigt mycket för oss. Precis som förra årets vinnare Ericsson poängterar är det betydelsefullt att få ett erkännande utifrån, säger Jenny Marin, Supply chain-utvecklare för inbound logistics på Scania.

– Det kommer att ge oss energi att fortsätta den resa vi påbörjat.

Av Hilda Hultén

Prisjuryn för PostNord Logistics Award:
Mats Abrahamsson, ordförande, professor i logistik vid Linköpings universitet.
Staffan Mörndal, partner på Verdane Capital.
Anna Elgh, vd för Svenska Retursystem AB
Mats Rignell, vp supply chain, Atlas Copco
Anders Holm, chef PostNord Sverige.
Annemarie Gardshol, chef E-commerce, PostNord.
Stefan Karlöf, projektledare för juryarbetet. Konsult i Karlöf kommunikation AB.