Örebro får Lidl-lager

mars 8, 2016 Forskning , Lager , Logistiklägen
Örebro får Lidl-lager
Lidls 45 000 kvm stora centrallager vid invigningen 2013. Ny byggs ett tredje centrallager i samma storleksklass i Örebro.

Lidls 44 000 kvm stora centrallager vid invigningen 2013. Ny byggs ett tredje centrallager i samma storleksklass i Örebro. Foto Lena Sonne

Lidl kommer att bygga sitt nya centrallager i Örebro, avslöjar logistikchef Carl Ceder för Intelligent Logistik.

Tidigare i år annonserade Lidl att man planerar att bygga ett tredje centrallager i Mellansverige. Tidigare har Intelligent Logistik kunnat avslöja att att lagret kommer att placeras “någonstans längs e18 mellan Karlstad och Västerås”. Men nu berättar Lidls logistikvchef Carls Ceder att företaget bestämt sig för Örebro.

– Lagret kommer att hamna i Örebro. Men exakt var i Örebro det hamnar och vem som kommer att bygga lagret är inte signat än, säger Carl Ceder till Intelligent Logistik.

Bygger 40-45 000 kvm

Lidl har idag två lager i Sverige, ett 44 000 kvm stort lager i Rosersberg som blev klart 2013 och ett lager i Halmstad på 39 000 kvm som byggdes när Lidl etablerade sig i Sverige år 2003. Det nya Örebrolagret kommer att bli ungefär lika stort som de övriga lagren och beräknas bli klart under 2018. Rosersberglagret byggdes av Logistic Contractor/Wästbygg.

Lidl har växt snabbt i Sverige och planerar att öppna ytterligare butiker. Man planerar även att bygga ett nytt huvudkontor och genomföra ett “omfattande moderniseringsprogram” i butikerna.

Alltmer teknikberoende

Den stora utmaningen i logistiken anser Carl Ceder är det ökande systemberoendet.

– Digitaliseringen i samhället gör logistiken alltmer teknikberoende och påverkar i allra högsta grad hur vi arbetar.

För en lågpriskedja som Lidl är E-handeln inget reellt hot än.

– Än så länge har vår bransch inte drabbats så hårt av det förändrade konsumtionsbeteendet, jämfört med andra branscher. För oss handlar utmaningarna mest om hur teknikberoende vi blir i vårt arbete med logistiken, menar Carl Ceder.

– Just nu försöker vi hålla oss kvar i tåget. Allt blir mer och mer intergrerat, vi måste hänga med i utvecklingen.

Branschen har ännu långt kvar till att kunna erbjuda bästa service på nätet, menar han.

– Infrastrukturen saknas och marknaden är inte mogen för det än. I dagsläget är det svårt att ge både bästa service och bästa pris.

Av Hilda Hultén