Luleåforskare får patent på slitagemätare för järnväg

mars 23, 2018 Forskning , Infrastruktur , IT/Teknik
Luleåforskare får patent på slitagemätare för järnväg

Järnvägsforskare i Luleå har fått patent på ett instrument som mäter slitage och friktion (Tribometer) på järnvägar med hänsyn till bland annat snö och is på spåren. Foto: Luleå tekniska universitet

Järnvägsforskare vid Luleå tekniska universitet har fått patent för ett instrument som klarar att mäta slitage och friktion, utomhus på alla järnvägstyper i världen. Apparaten som är portabel tar hänsyn till bland annat snö och is på spåret och ska kunna minska kostnaderna för järnvägsunderhåll avsevärt.

– Vi hoppas att instrumentet ska resultera i nyttig kunskap för hela järnvägsbranschen och för forskningen. Patentet är ett kvitto på att Järnvägstekniskt centrum (JVTC) vid Luleå tekniska universitet utvecklar innovationer som har en sådan höjd att de blir patenterade, kommenterar Jan Lundberg, uppfinnaren och konstruktören av instrumentet som är professor i drift- och underhåll vid Luleå tekniska universitet.

Instrumentet som är en friktions- och slitageprovare, kan till och med motsvara tyngden av ett fullastat malmtåg när slitage och friktion ska mätas på räls som är i drift. Provaren som är tillverkad i mässing, aluminium och rostfritt stål, kan fästas på alla typer av räl hur sliten rälsen än är. Den har fyra hjul som justeras för att ligga rätt mot just den räl som är aktuell för provning, med all dess nötning och osymmetri och drivs med två elmotorer.

Luleåforskarnas instruments mätförmåga bygger på att olika tyngder fälls ner i provaren, beroende på vilken typ av tåg apparaten ska föreställa, exempelvis persontåg (med eller utan passagerare), godståg eller ett fullastat malmtåg.

– I dagens läge är forskarna annars hänvisade till kostsamma laboratorietester med så kallade skiva-skiva apparater som på grund av att de inte, på ett tillräckligt realistiskt sätt kan ta hänsyn till de verkliga omgivande förhållanden som gäller i verkligheten på järnvägen, levererar orealistiska och oanvändbara mätvärden för prediktering av järnvägsslitage och friktion, kommenterar Jan Lundberg.


Läs mer