Ny chaufförs-app för säkrare godshantering

november 20, 2015 Forskning , Miljö/CSR , Transport
Ny chaufförs-app för säkrare godshantering
LUPNummer

Jakob Armö, vd och grundare av LUP Technologies AB med medgrundaren Eric Hörberg. Foto: Peter Larsson/KTH

Med hjälp av ett LUP-nummer, ska chaufförer kunna få bättre, mer detaljerad information om gods som ska hämtas eller lämas.

– Jag vill kalla det för en ny informationsstandard för lastbilstransporter, säger Jakob Armö, vd och grundare av företaget LUP Technologies.

LUP står för Link Up Point, och Jakob Armö kallar det för “en ny informationsstandard för lastbilstransporter”.

– Där en GPS visar lastbilschauffören vägen mellan punkt A och punkt B så berättar LUP desto mer om A och B i detalj. Till exempel vid vilken tid en container ska hämtas upp och var den står, säger Jakob Armö, som har en masterexamen i logistik från KTH.

Godshantering, där truckar används eller lastbilar lastas och lossas, är ett särskilt olycksdrabbat arbetsområde.  Lastbilschaufförer är en av de största kategorierna av extern personal på de flesta arbetsplatser – och en av de mest olycksdrabbade.  Arbetsmiljölagen kräver att säkerhetsinformation ges till alla lastbilschaufförer som kommer till en varumottagning, men språkbarriärer och analoga informationssätt gör att informationen sällan når chaufförerna. Tanken är att LUP ska bli ett sätt för industrier och transportköpare att kommunicera sina säkerhetsrutiner till externa chaufförer.

– Ett problem är att informationen tyvärr ofta blir skrivbordskonstruktioner. Ett annat problem är att utländska lastbilschaufförer kan ha problem med språket. Det duger inte med en lapp på svenska på väggen.

– Alla våra första kunder hade sina säkerhetsrutiner och leveransinstruktioner sammanställda i Power Point-presentationer. Det svåra har varit att få ut informationen till chaufförerna, säger Jakob Armö.

Han har själv arbetet som lastbilschaufför i sju år, och det var där idén till LUP föddes.

– Det var särskilt en varm och stressig sommar i Oslo jag minns extra väl. Jag lämnade och hämtade last på olika platser som jag tidigare inte varit på. Det blev rätt många resor i lastbilen runt lagerbyggnader för att hitta rätt lastkaj. Det blev också mycket springande fram och tillbaka samt runt olika lagerbyggnader, säger Jakob Armö.

Detaljinformation om lastplats

Förutom säkerhetsrutiner är information om exakt var last ska hämtas eller lämnas viktig för att arbetet ska flyta på smidigt, liksom dynamisk information, t ex vilken tid lasten finns att hämta.

– Information är en ytterst viktig komponent när det kommer till logistik. Även små misstag kan få stora konsekvenser.

Enligt Jakob Armö visar nordisk forskning från Chalmers, Lunds universitet och NTNU i Trondheim att upp till 25 procent av lastbilschaufförens arbetstid ägnas åt icke värdeskapande aktiviteter.

– Med hjälp av en studie riktad direkt till lastbilschaufförer kan vi se att det finns en potential att sänka fraktkostnaderna med upp till 20 procent genom att använda LUP

Individuellt nummer för leveransplatsen

Tanken är att transportköparen ska skapa ett LUP-nummer för sin leveransplats, vilket ger en lättillgänglig webbadress till lastbilschauffören, med information på flera språk. När en GBS bara visar vägen från A till B kan LUP avslöja leveransstatus, exakt vilken kaj lasten står och när den ska hämtas.

– Det blir en informationshub för fraktinformation som gynnar hela fraktkedjan och hjälper framförallt fraktköpare i deras arbete med säkerhet och arbetsmiljö, säger Jakob Armö.

Chaufförerna når informationen från en dator eller smartphone, genom en enkel webbaserad app, där kunderna, d v s platsägarna, kan ladda upp sin platsinformation. LUP har några pilotprojekt igång,  en kund är Iggesund Paperboard, som använder tjänsten sedan sex månader.

– Hos oss är det viktigt att hålla en hög standard vad gäller kvalitet, miljö och säkerhet. LUP-nummer är ett viktigt steg i att säkra att våra transporter är säkra och följer gällande lagar och regler, kommenterar Ulla Fernlund, Logistics Manager på Iggesund Paperboard.

Målet är att starta i Sverige för att sedan växa till övriga norden och Europa under 2016.

Av Hilda Hultén

 


Läs mer