Logistiken bromsar mat på nätet

november 23, 2015 E-handel , Logistik

Allt fler väljer att köpa mat på nätet. Men logistiken kan komma att lägga krokben för utvecklingen, skriver Dagens industri.

”De geografiska avstånden i Sverige försvårar. Och därför måste matleveransaktörerna tänka om i sina affärsmodeller och bredda sig inom e-handelsutvecklingen om den här branschen ska fortsätta växa”, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.

Linas matkasse, Icas matkasse, mathem.se och mat.se är några av de populära matleveransföretagen som etablerat e-handel.

Samtidigt som utbudet har ökat, blir också intresset bland konsumenterna större. 2010 hade mindre än en av tio svenskar provat att köpa mat på nätet, i år har närmare 25 5 provat att göra matinköp via e-handel, enligt HUI.

Men även om de som köper mat på internet blir fler så sker ökningen från låga nivåer. Matbranschens försäljning på internet ökade med 41 procent förra året, men matinköp online står trots det för endast 1 procent av den totala omsättningen av dagligvaruhandeln i Sverige.

Utvecklingen i andra västerländska ekonomier har varit snabbare. I Storbritannien utgör matinköp på nätet 4,4 procent av den totala omsättningen inom dagligvaruhandeln.

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon började för några år sedan att leverera mat och exempel från USA visar att det är möjligt att få maten uppackad i kylskåpet, vilket inte ställer krav på att du måste vara hemma och ta emot matleveransen.

Men Peter Fischer, divisionsdirektör på it-företaget Visma Retail, tror att det är högst osannolikt att vi får se en liknande utveckling i Sverige. Betalningsviljan är avgörande.

”Det går inte att jämföra med USA eftersom marknaden i Sverige är mycket mindre än där. Här finns inte samma möjligheter att genomföra leveranser som inkluderar uppackning av matvaror till en kostnad som kan ses som skälig. Det skulle bli för kostsamt både för aktörer och kunder och jag tror inte att en majoritet är beredd att betala för den tjänsten”, säger han till DI.

Aktörer måste finnas och arbeta på lokal nivå för att kvaliteten ska hålla och för att färsk mat ska kunna levereras till dörren, enligt Lena Larsson på HUI. De geografiska avstånden på landsbygden skapar därmed flera problem när det kommer till distributionen och tillgängligheten som kan lägga krokben för den fortsatta utvecklingen.

”Logistiken gör det redan i dag. Lösningen på problemet måste vara en kombination där valfrihet är ett nyckelord som blir viktigare och viktigare. Det måste finnas valmöjligheter för kunden så att det både går att hämta sin färdigpackade matkasse i butiken och att få maten hemlevererad till dörren”, säger hon.


Läs mer