Byggbranschen och KTH startar ny infrastrukturkommission

mars 25, 2015 Forskning , Infrastruktur , IT/Teknik

En ny infrastrukturkommission har bildats som ska titta på alternativa sätt att finansiera framtida infrastruktur i Sverige, bland annat offentlig-privat samverkan. Något som t ex skulle kunna bli aktuellt i Öresundsregionen, tror forskaren Björn Hasselgren.

Kommissionen består av Allan Larsson, tidigare socialdemokratisk finansminster, Maria Wetterstrand, tidigare språkrör i Miljöpartiet, Stefan Attefall, tidigare bostadsminister (KD) och Pia Kinhult, tidigare moderat regionråd. Initiativtagare är MTR, NCC, Peab, Ramböll, Skanska, Veidekke och WSP. Ledare är forskaren vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, Björn Hasselgren. Kommissionen ska titta på alternativa sätt att finansiera och organisera
infrastruktursatsningar. Bl a så kallad OPS, offentlig-privat samverkan, där han menar att Sverige ligger efter.
– Sverige är något av ett undantag i Europa, där OPS är vanligare, säger Björn Hasselgren.
Han berättar att han länge gått och klurat på att dra igång något i stil med den nu aktuella infrastrukturkommissionen.
– Jag har diskuterat med olika företrädare om att bidra till en vidgad diskussion. Från KTH handlar det om att bygga ut vår kunskap och bygga upp ett kunskapscentrum kring sådana här frågor, säger Björn Hasselgren.
Kommissionen kommer att hålla hearings i Göteborg och Malmö, där forskare och debattörer kommer att frågas ut av kommissionärerna kring infrastruktur och alternativ finansiering. En slutrapport från kommissionen är tänkt att komma i september i år.


Läs mer