Bristande järnvägsbroar oroar

september 14, 2016 FORSKNING , INFRASTRUKTUR , TRANSPORT

Trafikverket kan tvingas sänka hastigheten på upp till 69 järnvägssträckor i landet nästa år, rapporterar SVT. I flera fall handlar det om att myndigheten upptäckt brister på broar.

Vid E18 i Västerås korsar tågtrafiken motorvägen på en bro och Trafikverket har upptäckt problem med järnvägsbron. I sin rapport om järnvägsnätet skriver de att bron över E18 har bärighetsproblem och att både hastigheten och gränsen för hur tunga tåg den klarar av kan behöva sänkas nästa år.

– Vi har väldigt många gamla broar. De bär i dag laster som de inte är dimensionerade för, säger Raid Karoumi, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan som forskat på brokonstruktion i en artikel på SVT.se.

Dåligt skick på betongen

Totalt är det 16 järnvägsbroar i landet som anses vara i så dåligt skick att Trafikverket nästa år kan behöva sänka hastigheten och eller gränsen för hur tunga tåg som får åka på dem.

– Det är förmodligen betongbroar som har betong som är i dåligt skick på grund av nedbrytning eller stålbroar som har utmattningsproblem, säger Raid Karoumi.

Mer intensiv trafik

En av förklaringarna till att gränserna på järnvägen kan behöva ändras nästa år menar Trafikverket är ökat slitage.

– Det är en mer intensiv trafik nu och det innebär att järnvägen slits hårdare på vissa sträckor, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Trafikverket säger till SVT att de har god kontroll på sin anläggning.

– Vi vet hur det ser ut. Vi har hänsyn till det när vi kör trafiken. Allra minsta lilla fara för urspårning, eller på något annat sätt fara för liv och lem, så stänger vi, säger Bengt Olsson.


Läs mer