Startskott för Stockholms nya storhamn

Startskott för Stockholms nya storhamn
Norvik är både djupare och har en bättre farled från Östersjön än både Frihamnen i Stockholm och andra större Östersjöhamnar. kaj- och farledsdjup klarar väl de största fartyg som kan gå i Östersjön. Den ska kunna ta emot både container- och roro-fartyg och kan bli Sveriges näst största containerhamn. Från Nordens största hamn, Göteborgs hamn, transporteras i dag mycket importgods på väg och järnväg i södra Sverige. En tanke med Norvik är att fler transporter kan gå på fartyg via Östersjön. Foto Lena Sonne

Norvik ska kunna ta emot både container- och roro-fartyg och kan bli Sveriges näst största containerhamn.
Foto Lena Sonne

I strålande sensommarväder och med härlig utsikt mot en fri horisont, skrevs svensk hamnhistoria i fredags när startskottet äntligen gick för Stockholms nya storhamn i Norvik, fyra mil söder om city.

När den öppnas 2019 kommer de åtråvärda ytorna i nuvarande frihamnen att bebyggas med bostäder. Liksom de flesta andra storstäder kommer Stockholm då att få en uthamn för de växande volymerna av containergods.

Redan 2006 skulle bygget ha kunnat satt i gång. Då fattade Stockholms stad, som äger Stockholms hamnar, beslutet om en ny containerhamn i Norvik nära Nynäshamn.

Tio år och många överklaganden senare kom klartecken från HD. Projektet har brett politiskt stöd. De som kritiserat projektet har framför allt varit naturvårdare och fastighetsägare i området.

- Vi ska kunna öppna 2019 och mycket snart ska vi vara uppe i 300 000 TEU per år, säger Clemence Cheng, HPH.

– Vi ska kunna öppna 2019 och mycket snart ska vi vara uppe i 300 000 TEU per år, säger Clemence Cheng, HPH.

– Det här är en hamn som har stor potential att växa, säger Clemence Cheng, ansvarig för hamnoperatören HPH Europe som redan sköter containertrafiken inne i Stockholm,

– Vi ska kunna öppna 2019 och mycket snart ska vi vara uppe i 300 000 TEU per år. Taket är ca 500 000 TEU per år.

Nås det kan Norvik passera Helsingborg som Sveriges näst största containerhamn.

Det är fullt möjligt eftersom containervolymerna redan nu växer snabbt i Stockholm-

– För att få en bättre balans mellan importgods som idag dominerar helt och exportgods, ska vi aktivt försöka öka bl a trävarurelaterad export via Norvik, säger Clemence Cheng på HPH till Intelligent Logistik.

HPH, Hutchison Port Holdings, ägs av Asiens största miljardär och Hongkongs rikaste man Li Ka-Shing. Hamnoperatören sköter containerhanteringen i Stockholms frihamn idag och blir hamnoperatör även i Norvik. HPH har containerhamnar i hela världen utom i USA som stängt bolaget ute. I Europa finns HPH bl a i Willebroek i Belgien, torrhamnen Duisburg i Tyskland och  Gdynia i Polen.

Många visade glada miner vid invigningen av bygget.

- Vi har väntt länge, säger Johan Castwall, Stockholms hamnar

– Vi har längtat länge, säger Johan Castwall, Vd Stockholms hamnar

– En dag vi längtat efter länge. Det är ju egentligen ohållbart att ha en containerhamn mitt inne i en storstad där marken behövs för bostäder, säger Johan Castvall, vd Stockholms hamnar.

När Norvik öppnas hösten 2019 kommer hamnverksamheten inne i Stockholm därför att fasas ut.

Norvik är både djupare och har en bättre farled från Östersjön än både Frihamnen i Stockholm och andra större Östersjöhamnar. kaj- och farledsdjup klarar väl de största fartyg som kan gå i Östersjön. Den ska kunna ta emot både container- och roro-fartyg och kan bli Sveriges näst största containerhamn.

Från Nordens största hamn, Göteborgs hamn, transporteras i dag mycket importgods på väg och järnväg i södra Sverige. En tanke med Norvik är att fler transporter kan gå på fartyg via Östersjön. Finansborgarrådet Karin Wanngård, S, fokuserade på miljövinsten med ökad sjöfart.

 Sjöfart är det mest miljövänliga alternativet i dag, säger Karin Wanngård.

Sjöfart är det mest miljövänliga alternativet i dag, säger Karin Wanngård.

– Det här är en miljardinvestering. Men fartygstrafiken kommer att öka och vi vill att Stockholms ska vara fossilfritt 2050. Sjöfart är det mest miljövänliga alternativet i dag, menar hon.

Det är sant, men importgodsflödena till Norvik kommer troligen inom överskådlig tid att nästan helt gå på lastbil. Järnvägen in till Älvsjö är hårt belastad av pendeltrafik och delvis enkelspårig. Vägen mot Södertälje och södra Mälradalen är också underdimensionerad och här saknas planer på spår.

Av Gösta Hultén

Foto Lena Sonne


Läs mer