Zalando vinnare av Årets Logistiketablering 2018

november 6, 2018 Fastigheter , Lager , Logistik
Zalando vinnare av Årets Logistiketablering 2018

Matthias Kettelhoit, vd Logicenters, David Hejgaard, Nordenchef Zalando, och Eva Sterner, Logicenters,, glada vinnare av priset Årets Logistiketablering 2018.

 Zalandos lager i Brunna  kammade hem utmärkelsen “Årets Logistiketablering” som tidningen Intelligent Logstik delade ut på mässans stora scen under ett lunchseminarium på tisdagen. På plats fanns juryn och representanter från samtliga finalistprojekt.

Zalandos etablering i Brunna blev årets vinnare av priset “Årets Logistiketablering”, i hård konkurrens med Rustas tillbygge i Norrköping, Nowastes nya anläggning för möbellogistik i Helsningborg, Postnords nya paketterminal i Örebro, Zalandos fulfilment center i Brunna och Bockasjös tre logistikbyggen på Hisingen.

– Väldigt spännande! Vi är super, superlyckliga över detta. Först och främst är det ett fantastiskt gott betyg för alla inblandade, men vi ser det också som ett betyg på allt vi gör på den nordiska marknaden och det kunderbjudande vi har . Vår etablering i Brunna är otrolig viktig för att kunna stödja oss på den expansion vi har framför oss.  Så det är med väldigt stor glädje vi tar emot det här priset, sa David Hejgaard, nordenchef på Zalando.

Juryns motivering löd: “Zalandos etablering i Brunna är en åtgärd i logistikkedjan som har en tydlig utgångspunkt i att förbättra servicen för kunderna. Placeringen i Upplands Bro är utmärkt för att serva kunder i både Norden effektivt och Stockholmsregionen med snabba leveranser. Utformningen med lager i tre våningar är ett nytänk som vi troligtvis kommer att se mer av framöver – särskilt i Stockholm där marken är dyr och svårtillgänglig. Både lagrets estetik och logistiklösningen går i bräschen för hur e-handelslager kommer att utformas i framtiden. Både etableringen och lösningen är exempel på utmärkt samspel mellan varuägare, driftoperatör och fastighetspartner.”

– Zalando är en intressant, snabbväxande spelare inom sitt segment. Bolagets etablering i Brunna är viktig för att förbättra ledtiderna i Norden och logistikläget är utmärkt. Dessutom är lösningen med lager i tre våningar ett helt nytt grepp i Sverige. Det ska bli intressant att följa deras utveckling på den Nordiska marknaden, kommenterar Hilda Hultén.

Stolta finalister till priset årets logistiketablering 2018. Foto Klara Eriksson.

Spridningen hos finalisterna var stor, och speglar hur logistikfastighetsmarknaden ser ut just nu, med stark tillväxt i stora delar av landet.

–  Vi ser en väldigt stark tillväxt och stor bredd inom logistiketableringar i år, men e-handelns tillväxt driver i allt större utsträckning efterfrågan på logistikfastigheter. Det visar både förra årets tävling, där Boozt vann priset i hård konkurrens mot Apotea och Sportamore, och i år hade vi både Nowastes TPL-lager för Furniturebox och Trademax i Helsingborg och Postnords nya multiterminal i Örebro bland finalisterna, som förutom Zalando representerade hur logistiken både växer och förändras med e-handelns framfart, kommenterar Hilda Hultén, chefredaktör för Intelligent Logistik

Om vinnaren:

Brunna Stockholm – Zalando

I höst slog den tyska e-handelsjätten Zalando upp portarna till sitt nya, 30 000 kvm stora satellitlager i Brunna, Stockholm. Äger gör NREP Logicenters, och etableringen gör att Zalando kan halvera sina leveranstider i Norden. Läget i Brunna ger effektiv försörjning av Stockholmsmarknaden och tillgång till bra kollektivtrafik genom pendeltåg. Zalando kom genom en flödesanalys fram till att Brunna var ett optimalt läge för ett skandinaviskt lager. Närheten till en stor arbetsmaknad med pendeltågsanslytning var också bra ur rekryteringssynpunkt. TPL-aktören Ingram Micro driftar lagret men Zalando står själva på hyreskontraktet.

Golvytan i lagret har optimerats genom entresoler i tre plan över en stor del av lagerytan, och alla tre plan har tillgång till pick-towers. Det är den första pick tower-lösningen i tre plan i Sverige. Byggnaden ska Green Building-certifieras och uppfyller höga BREEAM-krav. Lunchmatsalen har stora uppglasade ytor för att maximera dagsljus och trivsel, och det finns även en uteplats för personalen i anslutning till byggnaden. Stora fönsterpartier har också installerats i lagerdelen och placeringen har anpassats efter pick-tower-nivåerna.

Läs mer om priset och finalisterna här:

https://intelligentlogistik.com/nyhetsflode/fastigheter/har-ar-finalisterna-till-arets-logistiketablering-2018/

Övriga finalister:

Bockasjö, Hisingen

Nowaste Logistics, Helsingborg

Rusta, Norrköping

Postnord, Örebro

Jury för Årets Logistiketabering

Tobias Jonasson, Mysigma

Linda Persson, Savills

Hilda Hultén, Intelligent Logistik

Gustaf Berencreutz, Intelligent Logistik

 

Kriterier Årets Logistiketablering:

  1. Etableringen ska möta ett reellt behov eller utgöra en smart lösning ur flödesperspektiv för brukare och kunder. Valet av logistikläge ska vara optimalt utifrån brukarens in- och utgående flöden och ge lägsta möjliga miljöpåverkan för dessa.
  2. Byggnaden ska vara innovativ, nytänkande eller överraskande i sin utformning, placering eller i sin funktion när det gäller val av logistikläge, design, arkitektur, energianvändning, arbetsmiljö, automations- och/eller hanteringslösningar.
  3. Byggnaden ska vara energieffektiv och miljöcertifierad, t ex enligt EU Green Building, BREEAM eller Leed eller vara utformad för att klara en sådan certifiering.
  4. Som arbetsplats ska den värna om de anställdas välmående. Den bör bl a erbjuda, tränings- och rekreationsmöjligheter, lunchservering i anläggningen eller dess omedelbara närhet och bekvämt kunna nås via kollektivtrafik.