
Förra årets glada finalister; Ellinor Levin och Tove Ahlström, Apotea, Benny Thögersen, Catena och Allan Lavén, Bockasjö. Årets prisutdelning hålls på öppna scenen under Logistik & Transport den 6 november.
Fem finalister slåss om utmärkelsen Årets Logistiketablering 2018, som delas ut på öppna scenen under Logistik & Transport den 6 november klockan 12.00. De fem utvalda projekten finns alla i heta logistiklägen; Helsingborg, Stockholm, Norrköping, Örebro och Göteborg.
För andra året delar Intelligent Logistik ut priset Årets Logistiketablering och i år tävlar fem finalister om den prestigefyllda utmärkelsen. I fjol gick priset till Catenas satsning på E-city Engelholm, med Boozt som huvudetablering, i hård konkurrens med Apoteas nya jättelager i Morgongåva och Sportamores automatiserade anläggning i Eskilstuna.
– Det var svårare att bedöma projekten i år. Dels är det fler etableringar att välja mellan, men bredden är också större och det är inte lika tydliga profilprojekt som i fjol. Förra året var alla tre finalisterna e-handlare, nu är det väldigt blandat, säger Tobias Jonasson, seniorkonsult på Mysigma och med i juryn för Årets Logistiketablering.
Att Apoteas lager blev klart först i våras ställde också till lite problem.
– Vi valde att inte bedöma Apotea igen, trots att det färdigställdes i år. De fick sin chans förra året, i tuff konkurrens, säger Tobias Jonasson.
Logistiska topplägen
De som tävlar om priset är Rustas tillbygge i Norrköping, Nowastes nya anläggning för möbellogistik i Helsningborg, PostNords nya paketterminal i Örebro, Zalandos fulfilment center i Brunna och Bockasjös tre logistikbyggen på Hisingen. Den geografiska spridningen är stor, men alla finalister finns i logistiska topplägen. Spridningen speglar också hur logistikfastighetsmarknaden ser ut just nu, med stark tillväxt i stora delar av landet.

– Det handlar om väldigt olika produkter, och det är svårt att jämföra äpplen med päron, säger Linda Persson.
– Vi har valt ut projekt som utmärker sig, där brukaren, läget eller lösningen är intressant, men det handlar om väldigt olika produkter, och det är svårt att jämföra äpplen med päron, säger Linda Persson, logistikansvarig på Savills och jurymedlem.
Bockasjö står bakom två av årets finalistprojekt, dels Postnords Örebro-terminal och dels den egna logistikparken på Hisingen, där tre av Bolagets fem fastigheter färdigställs under 2018. Den fjärde ska vara klar i början av 2019.
– Det är anmärkningsvärt att utvecklingen av parken gått så fort. Alla tre fastigheterna utnyttjas direkt och indirekt av Volvo, så läget är såklart utmärkt för dem, säger Tobias Jonasson.
E-handeln driver utvecklingen
Två av årets finalister är e-handelsetableringar, vilket också tydligt speglar utvecklingen i logistiken.
– E-handeln driver till stor del efterfrågan på logistikfastigheter idag. Nowaste är duktiga på TPL-lösningar för e-handeln och möbler är ett intressant e-handelssegment. Den lösning som Logicenters bygger åt Zalando i Brunna med dubbla entresoler och automation är också väldigt spännande, säger Linda Persson.
Postnords nya multiterminal i Örebro är också intressant, menar Tobias Jonasson.
– Den är ett tydligt exempel på hur transportbranschen nu försöker möta e-handelsomställningen.
Finalister Årets logistiketablering 2018:
Hisingen Göteborg – Bockasjö/Volvo

Bockasjö skulle kunna döpa sin logistikpark på Hisingen till Volvo Logistic Park. De tre fastigheter man byggt hittills används nu fullt ut till Volvorelaterad verksamhet. Foto Hilda Hultén
Den nya logistikparken på Hisingen växer i rasande takt, snabbare än någon vågat hoppas på. Den främsta drivkraften är att både Volvo Cars och AB Volvo går som tåget och kräver ökade ytor. Majoriteten av de ytor som byggts hittills har fyllts av Volvorelaterad verksamhet, och Bockasjös senaste tillskott är inga undantag. Under 2018 färdigställer Bockasjö inte mindre än tre fastigheter i parken på Hisingen – totalt drygt 68 000 kvm. Den största fastigheten på 26 400 kvm, varav etapp2 på 17 400 kvm färdigställts 2018, är fullt uthyrd till Volvo CC. Nästa bygge på 26 350 kvm är fullt uthyrd till ett internationellt däckföretag, en underleverantör till Volvo. Den tredje fastigheten är på 24 300 kvm varav 13 500 kvm är uthyrda till Kuehne+Nagel, som sköter Volvos prototyplager där, en verksamhet som flyttas ut från Lundby för att göra plats för Volvos nya innnovationscenter där. Även resten av utorna i fastigheten hyrdes precis ut direkt till Volvo.
Parken ligger strategiskt intill hamnen och mellan Torslanda och Tuve – idealiskt för fordonsindustrin som kräver närhet och korta ledtider till produktionen.
Åby Norrköping – Rusta

Rusta vågar vägra e-handel men växer ändå så det knakar. I november invigs deras nya lagerdel på 46 000 kvm – som trots att det bara är ett tillbyge är årets största logistiketablering. Foto Rusta
Lågpriskedjan Rusta invigde sitt nya 64 000 kvm stora centrallager i Norrköping 2015, och gick då från elva till ett enda lager. Ytan skulle räcka till 2020, men de senaste åren har Rusta öppnat ett varuhus per månad den snabba expansionstakten har gjort att man redan nu byger till 46 000 kvm, varav 10 000 kvm är entresolplan. Planer finns också på att fördubbla höglagret med ca 8 000 kvm till 2020. Fastigheten ägdes tidigare av Rusta men såldes i samband med utbyggnaden till Wifast och NRP. Centrallagret i Norrköping försörjer omkring 117 butiker – 90 i Sverige, 25 i Norge och två i Tyskland, och kommer även att försörja bolagets butiker i Finland, där Rusta tidigare i år köpte butikskedjan Hongkong med 24 butiker, som nu ska göras om till Rusta-butiker. När den nya lagerdelen tas i drift den 1 november mäter Rustas lager totalt närmare 120 000 kvm, och det tredje största i Sverige efter Jula i Skara och Coop i Upplands Bro. Läget i Norrköping är noga utvalt, dels för närheten till E4 och Mälardalen, men också närheten till Norrköpings hamn, där hälften av Rustas volymer tas in sjövägen.
Tostarp Helsingborg – Nowaste Logistics

I Tostarp utanför Helsingborg har Nowaste Logistic precis flyttat in ett ovanligt snyggt lager där de sköter möbellogistiken åt Trademax och Furniturebox. Foto Catena
Helsingborgsbaserade Nowaste Logistics är en TPL-aktör sprungen ur grönsaksgrossisten Everfreshs logistikfunktion, som växer snabbt inom tredjepartslogistik. Bolaget har bland annat utvecklat en digital leveransbox för obevakade hemleveranser, och har uppmärksammats för sina arbetsmiljösatsningar.
I höst färdigställer Catena Fastigheter en 30 400 kvm stor anläggning på Tostarp utanför Helsingborg för Nowastes räkning. Den kommer att hysa logistiken åt Bygghemma-ägda möbel-e-handlaren Trademax och systerföretaget Furniturebox, som därmed flyttar sin logistik från Lammhult till Helsingborg. Lagret kommer att vara manuellt, men eftersom möbler är platskrävande blir plockavstånden stora, så självkörande truckar, AGVer, kommer att användas i lagret. Nowaste hyr lagret på ett 7-årskontrakt. Fastigheten är den första i ett nytt kluster som Catena planerar att bygga på Tostarp, och alla logistikklustrets byggnader kommer att miljöanpassas och certifieras genom Green Building med en beräknad energiförbrukning på max 10 kWh per kvadratmeter. Som jämförelse kan nämnas att Boverkets krav är 45 kWh.
Brunna Stockholm – Zalando

Zalandos nya lager i Brunna halverar företagets leveranstider i Skandinavien, och personalen har dessutom en tjusig reningsdamm att blicka ut över. Foto Hilda Hultén
I höst slog den tyska e-handelsjätten Zalando upp portarna till sitt nya, 30 000 kvm stora satellitlager i Brunna, Stockholm. Äger gör NREP Logicenters, och etableringen gör att Zalando kan halvera sina leveranstider i Norden. Läget i Brunna ger effektiv försörjning av Stockholmsmarknaden och tillgång till bra kollektivtrafik genom pendeltåg. Zalando kom genom en flödesanalys fram till att Brunna var ett optimalt läge för ett skandinaviskt lager. Närheten till en stor arbetsmaknad med pendeltågsanslytning var också bra ur rekryteringssynpunkt. TPL-aktören Ingram Micro står för driften av lagret men Zalando står själva på hyreskontraktet. Golvytan i lagret har optimerats genom entresoler i tre plan över en stor del av lagerytan, och alla tre plan har tillgång till pick-towers. Det är den första pick tower-lösningen i tre plan i Sverige. Byggnaden ska Green Building-certifieras och uppfyller höga BREEAM-krav. Lunchmatsalen har stora uppglasade ytor för att maximera dagsljus och trivsel, och det finns även en uteplats för personalen i anslutning till byggnaden. Stora fönsterpartier har också installerats i lagerdelen och placeringen har anpassats efter pick-tower-nivåerna.
Pilängen Örebro – Postnord

Pilängsterminalen har en av Norra Europas modernaste paketsorteringsterminaler, så nu kommer alla e-handlade julklappar nog komma fram i tid… Foto Postnord
Bockasjö har byggt en modern terminal på 26 600 kvm för Postnords räkning på Pilängen i Örebro som togs i drift i februari 2018. Den nya anläggningen i Örebro är en multiterminal med omkring 350 anställda, där Postnord hanterar både styckegods, pall, paket- och brevsortering, och även import- och exportflöden till Norge. Bakgrunden till etableringen är den starka tillväxten inom näthandel som ställer nya krav på en effektiv infrastruktur för hantering av gods och paket. Terminalens pakethantering är byggd för att möta den kraftigt ökande volymtillväxten från e-handeln, och utgör ungefär halva ytan i den nya terminalen. Hjärtat i anläggningen är en av Europas mest avancerade paketsorteringsmaskiner med en kapacitet att sortera 16 500 paket i timmen, vilket är mer än fördubblad kapacitet mot den tidigare terminalen. Anläggningen ersätter en äldre paketterminal, en pallterminal, fyra brevbärarkontor samt ett antal administrativa enheter för Postnord. Terminalen innebär också ett lyft för arbetsmiljön, bland annat används lossnings- och lastningsplattformar som hjälp för att enklare nå paketen i lastbärarna och lunchrummet har gjorts trevligare med en terrass.
Kriterier Årets Logistiketablering:
-
Etableringen ska möta ett reellt behov eller utgöra en smart lösning ur flödesperspektiv för brukare och kunder. Valet av logistikläge ska vara optimalt utifrån brukarens in- och utgående flöden och ge lägsta möjliga miljöpåverkan för dessa.
-
Byggnaden ska vara innovativ, nytänkande eller överraskande i sin utformning, placering eller i sin funktion när det gäller val av logistikläge, design, arkitektur, energianvändning, arbetsmiljö, automations- och/eller hanteringslösningar.
-
Byggnaden ska vara energieffektiv och miljöcertifierad, t ex enligt EU Green Building, BREEAM eller Leed eller vara utformad för att klara en sådan certifiering.
-
Som arbetsplats ska den värna om de anställdas välmående. Den bör bl a erbjuda, tränings- och rekreationsmöjligheter, lunchservering i anläggningen eller dess omedelbara närhet och bekvämt kunna nås via kollektivtrafik.