Tullar blommor i Trollhättan

februari 22, 2013 Fastigheter , Logistik , Logistiklägen

I veckan meddelade Plantagen att de bygger upp ett nytt 17 000 kvm stort nordenlager i gamla Saablokaler Trollhättan som drivs av DHL Supply Chain. Nu får Logent ta över tullverksamheten i lagret.

Logent har skrivit ett nytt tullavtal med trädgårdskedjan Plantagen. Uppdraget omfattar drift av tullfritt lager samt ombudsverksamhet för import och export.

Uppdraget startar i augusti och sammanfaller med Plantagens centralisering av den nordiska lagerverksamheten till Sverige.

– Vi kommer flytta hela lagerverksamheten för Norden till Sverige. Tidigare har vi importerat till respektive land direkt men nu lägger vi hela nordenlagret i Trollhättan, kommenterar Andreas Wilson, Logistics Manager på Plantagen.

Tidigare i veckan meddelade företaget att de förlägger den nya centrallagret till Trollhättan, i lokaler som står tomma efter Saab Automobiles konkurs. Härifrån kommer samtliga 110 butiker i Norge, Sverige, Finland och Irland att försörjas med varor från och med 1 september.

– Det geografiska läget i Trollhättan passar oss bra då med närhet till både Norge och hamnen i Göteborg. Det finns också tillgång till kompetent arbetskraft med kompetens inom lager och industri, Håkan Åkerström, Chief Operating Officer på Plantagen.

Enligt Ann-Sofie Falkemar, vd på Logent Customs, ser allt fler kunder ser nyttan med tullfria lager. 

– Fler och fler ser nyttan och vilken direkt effekt det har på logistikkostnaderna.

DHL och Plantagen samarbetat sen 2008, idag driver DHL lager både i Oslo och Eskilstuna för Plantagen. Det nya Centrallagret i Trollhättan tas i drift den 1 september i år.

DHL beräknas hantera runt 100.000 kubikmeter trädgårdsprodukter per år för Plantagen och lagerytan kommer vara ca. 17 000 m². För DHL kommer avtalet att innebära nyanställningar, dock är det oklart hur många det handlar om. Eftersom Plantagens verksamhet är väldigt säsongsberoende kommer det troligtvis att bli en stor andel säsongsanställda och inhyrd personal. 

Hilda Hultén

Läs mer:  Planterar centrallager i Trollhättan