Nytt centrallager för porslin på Värmdö

juni 18, 2014 Fastigheter , Lager , Logistik

NCC bygger ett nytt centrallager och logistikcenter på Värmdö utanför Stockholm för anrika porslinsfabriken Gustavsbergs räkning. Bland annat ska toalettstolar monteras för transport till kunder i hela norra Europa. Ordern är värd 65 MSEK.

Igår togs första spadtaget för en ny epok i Gustavsbergporslinets nästan 200-åriga historia. Montering, logistik och kvalitetskontroll av badrumsporslinet är några av de saker som kommer att fortsätta och vidareutvecklas på orten där fabriken en gång föddes, men i nya lokaler.

– Den nya anläggningen är bättre anpassad för våra behov av logistik och montering och hjälper oss att behålla vår ledande position och öka konkurrenskraften i norra Europa. Lokalt betyder det också mycket för invånarna och ortens historia att vi fortsätter den svenska verksamheten och utvecklingsarbetet i Gustavsberg, säger vd Peter Larsson, Villeroy & Boch Gustavsberg AB i ett pressmeddelande.

Anläggningen byggs på Gustavsbergsfabrikens gamla porslinstipp i Ekobacken, ett område som idag är en miljöprofilerad företagspark, precis intill Gustavsberg.

NCC gör markarbetena och bygger en av områdets största anläggningar. Av 12 000 kvadratmeter blir 10 000 kvadratmeter lager och logistik. På 2 000 kvadratmeter sker montering och kvalitetskontroll av toaletter och handfat.

– Energianvändningen i de nya lokalerna blir bara 58 kilowattimmar per kvadratmeter, vilket är 28 procent lägre än byggreglerna kräver. Det är en väsentlig minskning av energin jämfört med behovet i de gamla lokalerna från 30-talet, säger Fredrik Elmgren, affärschef på NCC.

Markarbetet inleddes i maj och under november i år börjar Villeroy & Boch Gustavsberg AB att flytta verksamheten till Ekobacken. Fabrikshuset från 1930-talet i Gustavsbergs hamnområde, där även gjutning och glasering av produkterna tidigare har skett, kommer att byggas om till bostäder.


Läs mer