Nysatsning i Räppelagret

juni 14, 2012 Fastigheter , Logistik , Logistiklägen

Det gamla Icalagret i Räppe utanför Växjö byter namn till Växjö logistik center. Nu satsar ägaren NLP på full beläggning till 2014.

Icas gamla centrallager i Räppe är Växjö kommuns största byggnad med sina 68 000 kvadratmeter. Nu gör fastighetsägaren Northern Logistic Property, NLP, en extra satsning för att få full beläggning i lagret. Onsdagen den 13 juni hölls en nyinvigning av lagret som numera heter Växjö logistik center.
– Visionen är att byggnaden ska vara helt fylld 2014, sade fastighetschef Christian Berglund på NLP till Smålandsposten vid invigningen.
 

Bra bit på väg

Logistikföretaget Scandinavian Supply Chain, SSC, driver verksamheten i själva lagerdelen, och arbetet har redan kommit en bra bit på väg.
Av lagerytorna är 80 procent uthyrda och i byggnadens kontorsdel används 60 procent.
– Det här känns som en nystart för oss och de som jobbar i huset. Anläggningen är i väldigt bra skick och det är kul att visa runt här, säger Nicklas Schmidt, affärsutvecklare på NLP till Smålandsposten.
– Lagret har en stor fördel eftersom det rymmer alla temperaturzoner som kyl-, frys- och varmutrymmen. Och i kontorsdelen finns stora möjligheter för stora som små hyresgäster, det går till och med att ordna ett kontor på 4 000 kvadratmeter med öppen planlösning om så önskas.
Lundbaserade NLP äger lokaler för lager och logistik, bland annat finns alla Icas sex storlager i landet i beståndet.
– Vi har totalt 700 000 kvadratmeter från Trelleborg till Umeå. Räppelagret köpte vi 2007, säger fastighetschef Christian Berglund.
 

Stärker regionens position

Själva invigningen förrättades av Nicklas Schmidt tillsammans med Peter Sunesson, vd för den största hyresgästen, SSC, samt Växjös näringslivschef Thomas Karlsson.
Det var 2004 som Icas koncernledning beslutade att verksamheten i Växjö skulle avvecklas, ett negativt besked för kommunen. Men nu råder åter full aktivitet i den stora lagerbyggnaden. Enligt Thomas Karlsson stärks Växjös logistiska position genom satsningen.
– 65 procent av kunderna på den nordiska marknaden nås inom en radie av 50 mil från Växjö. Därtill kommer de ökade flödena via Blekingehamnar från och till andra sidan Östersjön. Här finns en strålande framtid för logistikföretag, även om det skulle behövas bättre riksvägar.
Ett posititvt tecken i regionen är enligt Smålandsposten att allt fler lagerytor som stått tomma ett tag nu fylls på. Den så kallade Skrivabfastigheten har sina intressenter och fler hyresgäster är på väg in det gamla KF-lagret vid Lammhult. De enda lagerytorna det ännu inte lossnat riktigt för är Coops för detta lager, granne med det nyinvigda Växjö logistik center.