Martin & Serveras nya Umeå-lager igång

februari 10, 2016 Fastigheter , Lager , Miljö/CSR
Martin & Serveras nya Umeå-lager igång
MartinServeraUmeå

Martin & Serveras nya, 23 000 kvm stora regionallager i Umeå minskar energiförbrukningen med minst 60 procent.

Den 3 februari invigde Martin & Servera sitt nya, 23 000 kvm stora varulager i Umeå.Lagret reducerar energianvändningen med mer än 60 procent, trots tripplad volym.

I januari tog restauranggrossisten Martin & Servera sitt 23 000 kvm stora, nya lager i Umeå i drift, och förra veckan gjordes den officiella invigningen.

– Vi gör en stor strategisk satsning på vår lagerstruktur, säger Martin & Serveras Logistikdirektör Stefan Bergström Hedmark.

Minskad energianvändning

Hållbarhet har varit i fokus under hela projektet. Bland annat värms kontorsytor och koloniallager upp med överskottsvärme från kyl- och frysmaskiner, alla lagerytor har närvarostyrd LED-belysning och byggnadens tak har 653 solseller som bidrar med nästan 200 000 kWh/år till egen energiförbrukning. Total energianvändning förväntas minska med 60-70 procent jämfört med tidigare lagerbyggnad, trots tre gånger större volym än tidigare lager.

– Vi arbetar hela tiden för att finna nya, effektiva och hållbara lösningar och det gläder mig att vi nu får ett lager i Norrland som inte bara ger oss möjlighet att bredda vårt erbjudande till kunderna i regionen, men även minskar vår miljöpåverkan, kommenterar Håkan Åkerström, vd på Martin & Servera.

Att byggnaden är ny ger också minimalt luft- och temperaturläckage, man har också satt in luftrenare i alla lagerytor och stora ljusinsläpp, för att även förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

– Våra satsningar i Umeå gör att våra kunder i hela Norrland kan känna sig trygga med det sortiment och den service vi kan erbjuda. Inte minst satsar vi nu inom frukt och grönt, fortsätter Erland Andersson, lagerchef på Martin & Servera i Umeå.

Bygger 36 000 kvm i Enköping

Bolaget har också skrivit avtal med Logistic Contractor om ett 36 000 kvm stort nytt centrallager för Mellansverige som byggs i Enköping och ska stå klart i januari 2017. Det nya Enköpingslagret kommer att ersätta befintliga lager i Västerås och Västberga. Lagret i Norrköping behålls dock, liksom rangeringen i Västberga.

I december skrevs hyreskontrakt med Logistic Contractor som bygger och äger fastigheten. Byggstart planeras till mars och

– Överlämnandet ska ske den 1 januari 2017, berättar Christoffer Bööj, affärsutvecklare på Logistic Contractor.

Efter flytten kommer bolaget ha fyra lager i Halmstad, Norrköping, Umeå och Enköping.

Av Hilda Hultén

 


Läs mer