Transportuppstickare får stort matkassekontrakt

februari 10, 2016 E-handel , IT/Teknik , Logistik , Transport

Stockholms-startupen Budbee har skrivit ett nationellt avtal med matkasseföretaget Middagsfrid. Avtalet blir en rejäl tonartshöjning för den ettåriga verksamheten, som fokuserar på kundupplevd leveransprecision. 

Budbee, som tagit in kapital från bl a H&Ms vd Karl-Johan Persson samt Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson, startade sin verksamhet för nästan exakt ett år sedan.

– Vi började den 8 februari 2015, men vi växer i väldigt snabb takt, säger vd och medgrundare Fredrik Hamilton.

Avtalet med Middagsfrid är nationellt och innebär en rejäl uppskalning.

– Det är ett väldigt stort kontrakt som bara större speditionsfirmor brukar klara av, vi går plötsligt från att vara en lokal aktör till en nationell.

Budbee fokuserar på e-handlare och erbjuder hemleveranser, men fungerar snarast som en kontaktförmedlare mellan e-handlare och åkerier.

– Vi jobbar med många olika transportörer, ofta mindre åkare, som får tillgång till vår leveranstjänst via en mobiltelefon.

Chaufförerna utrustas med varsin smartphone som ger dem all nödvändig information om leveransen, t ex vägbeskrivning och portkoder. Slutkunden får en leveranskod med en länk där de kan följa leveransen i realtid. Enligt Budbee når 96 procent av leveranserna slutkunden inom 20 minuter från aviserad tid.

– Man kan följa sin leverans som en prick på en karta och vet exakt när den kommer fram.

– Vi vill lösa problemet att kunderna inte vet exakt när varorna kommer dyka upp.

– De kunder som har fått sin mat transporterad av Budbee är extremt nöjda med att kunna se leveransen i realtid och på minuten få besked om när maten kommer, kommenterar Martina Nyman, marknads- och försäljningschef på Middagsfrid.

Budbee har även kunder inom livsmedel som Ecoviva och GI-boxen, men transporterar även allt från blommor och vin till städartiklar och cykeltillbehör. Kontraktet med Middagsfrid är dock det största hittills.

– Vi går från 2 till 20 städer, plötsligt får Budbee nationell täckning och kan konkurrera med de stora transportbolagen, säger Fredrik Hamilton.

Budbee grundades 2014 och startade verksamheten våren 2015. Tjänsten är en uppföljare till Fredrik Hamiltons och hans vänners tidigare startup, transportmarknadsplatsen Sendus, där tanken var att privatpersoner kunde köpa restplatser i åkeriernas transporter till en billig peng. Projektet har dock lagts ned.

– Det blev för komplicerat, det var svårt att se var åkeriernas lediga utrymme fanns och krävde väldigt mycket manuellt arbete från oss för att förmedla transporten mellan privatpersoner och åkare.

Budbee är samma bolag, men nytt namn – och ny inriktning. Den enda gemensamma nämnaren är att bolaget fortfarande verkar inom problemlösande logistik

– Nu har vi kontroll över hela kedjan, det går väldigt bra.

Av Hilda Hultén

 


Läs mer