Hemfosas konfliktfastighet i Göteborg uthyrd igen

januari 12, 2018 Fastigheter , Infrastruktur , Logistik , Sjöfart
Hemfosas konfliktfastighet i Göteborg uthyrd igen

 

Hemfosa hyr ut i Arendal, där Göteborgs Hamn nu bygger en ny hamnterminal. Foto Göteborgs hamn.

Agility AB har har tecknat hyresavtal med fastighetsägaren Hemfosa för ett 20 000 kvm stort lager i Arendal, intill Göteborgs hamn. Det är den omtvistade fastigheten som NTEX lämnade i förtid 2015 p g a dålig bärighet i golvet som stått tom sedan dess.

Fastigheten Arendal 1 byggdes av NCC och färdigställdes år 2012. Initialt hyrdes fastigheten av RPG Logistics på ett tioårskontrakt men bolaget köptes 2013 av NTEX som då tog över avtalet med nya fastighetsägaren Hemfosa. Enligt hyresavtalet skulle bärigheten i golvet vara 4 ton/kvm men

Nyhetssiten Realtid.se uppger att en utredning från teknikkonsulten Sweco visar att golvet endast klarar en belastning på 650 kg/kvadratmeter. Enligt hyresavtalet ska golvet klara 4000 kg/kvm. Terminalen är avsedd för 11 meter höga pallställ och för laster med tunga virkespaket och pappersrullar.

NTEX vill att golvet byts ut, det är en kostnad på 50-100 miljoner kronor enligt en bedömning. Företaget har också deponerat delar av hyran hos länsstyrelsen. I oktober 2014 stämde Hemfosa NTEX i Göteborgs tingsrätt för att få ut de innehållna hyrorna.

 

Enligt uppgifter till Intelligent Logistik har bärigheten i golvet nu ha förbättrats till  anpassningar fullt uthyrd till logistikföretaget Agility AB som expanderar i regionen.

Hemfosa tecknande i slutet av december 2017 ett åttaårigt hyresavtal med Agility AB för uthyrning av en lager- och logistikterminal i Arendal. Fastigheten som färdigställdes 2012 omfattar ca 20 000 kvm lokalarea samt ca 30 000 kvm utvändig yta och är belägen i ett attraktivt område för logistik i direkt anslutning till Göteborgs hamn. Fastigheten tillträds den 1 mars 2018.

– Det är med stor glädje som vi nu kan utöka vår kapacitet till 43 000 kvm i ett mycket attraktivt område. Under 2016 investerade vi i ett logistiklager på 23 000 kvm som vi nu vuxit ur, den nya fastigheten på 20 000 kvm blir ytterligare ett steg vilket ger oss möjligheten att vidareutveckla våra kunders behov av avancerade logistiklösningar med en fokus på helheten, kommenterar Mats Nordin, vd på Agility AB.

CBRE har varit Hemfosas rådgivare i affären med ett exklusivt uthyrningsuppdrag på fastigheten.

– Vi är glada att hyra ut den tidigare tomställda logistikfastigheten i Arendal som vi med endast mindre insatser har anpassat till funktionella lokaler för den nya hyresgästen Agility AB. Arendal är ett viktigt område för industri och handel i Göteborgsregionen där vi aktivt fortsätter utveckla och utöka Hemfosas fastighetsbestånd, kommenterar Annika Ekström, fastighetschef på Hemfosa.