Mathem börjar leverera med ellastbil

januari 12, 2018 E-handel , Miljö/CSR , Transport
Mathem börjar leverera med ellastbil

Matnärhandelsföretaget Mathem har investerat i en ellastbil för leverans av matvaror till företagets kunder. Foto: Mathem.

Mathem.se blir en av de första aktörerna i Europa att leverera matvaror med en 3,5 ton lätt lastbil som går på 100 procent eldrift.

Ett samarbete mellan MatHem, Volkswagen, AL-KO, ABT och Carlsen-Baltic har gjort det möjligt att producera bilen som drivs uteslutande på elektricitet. Idag, fredag,  börjar den nya bilen att rulla ute på vägarna.

– Mat på nätet är en fort växande bransch. Vi har redan fler än 230 bilar, och det är oerhört viktigt att vi gör vårt bästa för miljön, kommenterar Tomas Kull, grundare och vd på Mathem.se.

Eftersom Mathem levererar sina livsmedel i en obruten kyl- och fryskedja är det även viktigt att bilens skåp lever upp till kraven för vad en kylbil ska klara.

– Vi är bland de första matleverantörerna i Europa, eller kanske till och med världen, att ta fram en lätt lastbil i 3,5 tons-klassen som drivs av elektricitet både i motor och i kylutrymme, berättar Tomas Kull.

– Det känns bra att vi tagit fram en elbil som har jämförbara lastmöjligheter med en vanlig lätt lastbil. Dessutom är den ergonomisk tack vare sin låga instegshöjd i skåp och hytt.

Bilen är också utrustad med solceller på taket för att ladda bilens batterier.


Läs mer