Halmstad hamn tillbaka efter branden

Storbranden som härjade i Oceanhamnen i Halmstad hamn den 21-24 september är nu släckt och verksamheten är åter i full gång, meddelar hamnen.

Den 21 september satte en våldsam brand igång i Hanson & Möhrings saltlager i Oceanhamnen i Halmstad. Släckningsarbetet komplicerades av de kemikalier som förvarades i lagret, bl a konstgödsel, som riskerade att läcka ut i omgivande vatten och natur med stora miljöproblem som följd. 

Den 24 september var branden äntligen släckt, och av Hanson & Möhrings byggnad återstod bara aska. Enligt vd Claes Andersson är det än så länge oklart hur branden uppstått och hur stora värden som gått förlorade i den förstörda byggnaden.

– Det vi är mest tacksamma över att ingen kommit till skada och det är det absolut viktigaste, säger han till Sveriges Radio.

Hamnverksamhet åter igång

Enligt hamnledningen har samarbetet med alla berörda parter har fungerat över förväntan, vilket underlättat för alla i den extrema situation som rått. Ett glädjande besked var att två stora mobilkranar som befann sig i direkt anslutning till branden, klarat sig i princip oskadda.

Branden släcktes natten till måndagen den 24 september och redan samma morgon kunde  hamnverksamheten köra igång. Alla terminaler var operativt tillgängliga för fartygsanlöp och godshantering.

– Det har varit en tuff vecka. Men nu är det bara ett läge som gäller: Fortsatt full gas framåt, kommenterar Björn Alvengrip, vd för Halmstad hamn i ett pressmeddelande.

Han meddelar också att arbetet med bildandet av Hallands Hamnar, ett samarbete mellan hamnarna i Halmstad och Varberg fortskrider som tidigare.

Länk till film av branden på Youtube


Läs mer