Göteborgs hamn redo för logistiketableringar

december 12, 2018 Fastigheter , Logistik , Logistiklägen
Göteborgs hamn redo för logistiketableringar

– Rekryteringen är i full gång och vi hoppas att snart hitta rätt person att leda det här, säger Magnus Nordfeldt. Foto Klara Eriksson.

Efter några år av oklarheter kring Göteborgs hamns etableringsmark har beslutet fattats: Det blir hamnen som ska utveckla marken i egen regi.

– Nästa steg blir att bygga upp en organisation kring detta och hitta rätt person för att leda fastighetsutvecklingen, säger Magnus Nordfeldt, Göteborgs hamn.

Göteborgs hamns 420 000 kvm stora, detaljplanerade logistikområde på Halvorsäng på Hisingen, är en fastighetsutvecklares dröm. Området ligger intill hamnen har spåranslutning och bygglov för 34 meters höglager. Men trots att marken varit byggklar sedan 2017 har inga etableringar tillkommit än.

Det beror inte på brist på intresse – de övriga fastighetsaktörerna i parken har snart byggt fullt på sin mark – utan på att det i kommunen funnits delade meningar om vem som ska utveckla marken.

– Det har diskuterats om hamnen verkligen ska vara ett fastighetsbolag eller om något annat kommunalt bolag borde sköta utvecklingen av marken. Men nu har staden tagit det strategiska beslutet att hamnen ska utveckla och äga fastigheterna. Det är väldigt viktigt att vi får hyresgäster som har koppling till hamnen och bidrar till mer gods över kaj, säger Magnus Nordfeldt, ansvarig för hamnutveckling på Göteborgs hamn.

Letar projektledare

Nu återstår för hamnen att hitta rätt person för att utveckla den nya logistikparken.

– Vi behöver en projektledare med erfarenhet av att bygga logistikfastigheter och med ett brett kontaktnät i den här branschen. Rekryteringen är i full gång så vi hoppas att snart hitta rätt person att leda det här.

Göteborgs hamn äger redan en befintlig fastighet intill hamnen där DB Schenker är hyresgäst, och där finns även en till byggklar tomt, förutom parken på Halvorsäng. Totalt kan det bli närmare 310 000 kvm logistikytor på hamnens mark.

Av Hilda Hultén

Artikel ur Intelligent Logistik Nummer 7 2018. För att läsa hela tidningen, klicka här