Genidrag att satsa på logistik

december 12, 2018 Fastigheter , Intervjun , Lager , Logistik
Genidrag att satsa på logistik

 – Det går att utveckla smartare, bygga i vinklar och utnyttja höjden. Man kan göra mycket med befintliga ytor för att öka effektiviteten, säger Eva Landén. Foto Corem

Corems 11 år i branschen har präglats av en total transformation av marknaden, där nedgångna smålager i städernas ytterkanter som ingen ville ha – nu är heta villebråd.

– Vi har själva alltid trott på logistiksegmentet. Men att utvecklingen på marknaden skulle gå så snabbt var svårt att ana, säger Corems vd Eva Landén.

 

Corem Property Group grundades 2007 och är idag Sveriges näst största logistikfastighetsbolag med drygt 1,4 miljoner kvm logistikytor. Beståndet finns i fem regioner; Stockholm, Syd, Väst, Småland och region Mälardalen/Norr. Störst är Stockholmsregionen, med 500 000 kvm logistikytor och 45 procent av fastighetsvärdet.

– I Stockholm är trycket störst, men även Syd, Väst och Småland går jättebra, säger Eva Landén.

Tidigare i år fick Corem en stor vakans i Lammhult, när Furniturebox flyttade all logistik till Helsingborg och lämnade ett lager på drygt 25 000 kvm. Den hann aldrig bli tom utan blev fullt uthyrd direkt till Volvo Cars på ett långt kontrakt.

– Vi växer gärna tillsammans med kunderna men det var tyvärr inte möjligt i det här fallet. Istället passade pusselbitarna fantastiskt väl ihop med Volvo Cars. Det är verkligen roligt när det löser sig på det sättet.

Beståndet utökas successivt, främst i storstadsregionerna. Under 2018 har Corem köpt 40 000 kvm i Malmö, 20 000 kvm i Jönköping, 7 500 kvm i Göteborg och drygt 52 000 kvm i Stockholm, det mesta i Jorbro.

– I Mälardalen/Norr har vi ett bra bestånd, men med sin geografiska spridning är den inte en lika tydlig marknad för oss framåt, behovet av stadsnära logistiklösningar ökar i mycket högre takt.

 

Starkt klustertänk

Beståndet är brett och trots att det finns en del “stora lagerlådor” så är det de lokala klustren med ett flertal, ofta mindre, fastigheter i samma område som utmärker Corem.

– Klustertanken genomsyrar vår verksamhet, vi ser fina effekter av att kunna arbeta med flera fastigheter i samma område.

Att köpa mindre, begagnade kåkar i Stockholms ytterkanter som Corem i början var ganska ensamma om att köpa – har över tid visat sig vara ett genidrag.

– Ibland har vi köpt fastigheter som kanske inte sett så mycket ut för världen, men som med ombyggnationer, rätt hyresgäster och engagerad förvaltning blivit väldigt bra affärer.

Idag är det ett extremt tryck på fastigheterna, både från logistikbranschen och bostadsutvecklare som vill åt läget.

– Det finns väldigt få objekt till salu som många slåss om att få köpa, särskilt nära citykärnan där alla kunder vill sitta idag.

För att lösa platsbristen gäller det för fastighetsbranschen att tänka nytt, menar hon.

– Det går att utveckla smartare, bygga i vinklar och utnyttja höjden. Man kan göra mycket med befintliga ytor för att öka effektiviteten.

 

“Avskriven för länge sen”

Idag är logistikfastigheter lika hett att investera i som köpcentrum utanför städerna är svalt.

– Men allt sådant svänger och kan förändras. Vi tittar inte på köpcentrum, men rent generellt är det ju så att fastigheter kan omvandlas, och om läget är rätt kan det finnas möjligheter till utveckling.

Eva Landén började i Corem 2008 som CFO, och har varit vd sedan 2012. Hon beskriver sig som “avskriven för länge sedan”.

– Vi är ett fantastiskt bra gäng, det finns en stark laganda och vi har superkul på jobbet.

 Av Hilda Hultén

Artikel n publicerades i Intelligent Logistik nummer 7 2018. Klicka här för att läsa mer.