Här är fastighetsbranschens nya marknadsplats

december 12, 2018 Ekonomi , Fastigheter , Lager
Här är fastighetsbranschens nya marknadsplats

– Fastighetsbranschen behöver samarbeta för att få de tjänster de behöver, och nu gör den det, säger Andreas Nordgren. Foto SF Invest

Newst är en helt ny marknadsplats för kommersiella lokaler, som ska göra det enklare för kunder att hitta och välja lokal. Bakom satsningen står SF Invest, ett nytt fundingbolag med 15 fastighetsaktörer som ägare.

 

Newst lanserades i oktober och ska ta upp kampen med sajter som Objektvision och Lokalguiden.

– Det behövs nya tjänster i fastighetsbranschen där kundbehovet är i fokus, vilket inte är fallet idag, säger Andreas Nordgren.

En kund som söker lokal får idag göra hela jobbet: leta objekt, ringa runt och be om priser.

– Jag har aldrig träffat en hyresgäst som haft ett gott ord att säga om processen att leta lokal, även om man kan vara nöjd med resultatet, dvs hyresvärden.

Newst lanserades i oktober och är en ny marknadsplats för kommersiella lokaler.

I sin ursprungsform är det inte mycket som skiljer sajten från andra marknadsplatser, bara lite funktionalitet, smarta filter och sökfunktioner. Men det kommer, lover Andreas Nordgren.

– Det går inte att lansera en helt ny tjänst i en konservativ bransch, man måste kunna känna igen sig. Vi har en “roadmap” för hur vi ska utveckla Newst successivt, mot en mer kundvänlig upplevelse.

 

15 ägare bakom

Bakom Newst står SF Invest, Svenska Fastighetsbranschens Investeringsaktiebolag, ett branschägt funding-bolag med affärsidén att starta, köpa eller driva bolag för kringtjänster i fastighetsbranschen. Bolaget bildades hösten 2017 och ägs gemensamt av 15 företag; Balder, Catena, Corem, Croisette, Diös, Klövern, Kungsleden, Midroc, Newsec, Novi, NP3, Platzer, Svenska Hus, Wallenstam och Wihlborgs. Fokus ligger främst på uthyrning, transaktion och förvaltning.

–  Newst är vår första tjänst. Tanken är att vi ska ta fram nya lösningar, testa dem bland delägarna och släppa ut dessa till marknaden när de är färdigutvecklade.

Andreas Nordgren beskriver konceptet som världsunikt.

– Mig veterligen finns det inget liknande initiativ i världen, där så många stora spelare i en bransch går ihop för att utveckla nya kommersiella tjänster som driver branschen framåt.

Att branschen står bakom bolaget ger muskler och förutsättningar att förändra och skapa nya standarder. Ett mål Andreas Nordgren har är att skapa pristransparens.

– Fastighetsbranschen har av någon anledning valt att hålla sina hyrespriser hemliga, vilket ur kundperspektiv är helt orimligt. Det är som att jag skulle vara tvungen att ringa runt till olika skotillverkare för att få reda på priset på en sko.

Av Hilda Hultén

Artikel ur Intelligent Logistik nummer 7 2018. För att läsa hela tidningen, prenumerera här