En av Nordens största logistikanläggningar byggs i trä

april 26, 2023 Fastigheter , Lager , Logistik , Miljö/CSR
En av Nordens största logistikanläggningar byggs i trä

I Jönköping pågår byggnationen av en av Nordens största logistikanläggningar som ska hyras ut till Elgiganten. Den bärande konstruktionen består helt av limträ, vilket är banbrytande för lager- och logistikhallar av denna storlek.

I Jönköping pågår bygget av en av Nordens största logistikanläggningar som ska hyras ut till Elgiganten. Den bärande konstruktionen på den 76 600 kvadratmeter (86 600 kvadratmeter med entresol) stora byggnaden består helt av limträ. Totalt rör det sig om över 500 sadelbalkar som är 24 meter långa och nästan 2 meter höga.

– Det är fantastiskt roligt att visa exempel på att valet av trä inte behöver begränsas av ett projekts storlek. En hög grad av stommen färdigställs i fabrik för vidare transport till montageplatsen, vilket medför kortare byggtid och minskad klimatpåverkan, säger Anders Nolander, Avdelningschef på BRA Bygg, i ett pressmeddelande.

Projektet har högt ställda hållbarhetskrav med målsättningen att miljöcertifieras enligt BREEAM Excellent. Certifieringen ställer höga krav på hela produktionsledet vilket är en av anledningarna till att stommen byggs i limträ.

– Vi är stolta över att vara del av att bryta ny mark och visa att det är möjligt att bygga rekordstort i trä. Byggsektorn står för ca 21% av växthusgasutsläppen i Sverige och vi ser det som vår uppgift att leda utvecklingen mot framtidens byggbransch, säger Magnus Riemer, Koncernchef på BRA AB.

– Med den här anläggningen är vi banbrytande på flera sätt. Målet är att den både ska certifieras enligt WELL Core för att säkerställa en hälsosam arbetsplats och BREEAM Excellent för en hög miljöprestanda. Det handlar egentligen bara om miljöavtrycket, det är inte svårare än så, säger Jonas Arvidsson, regionchef på Catena, som uppför anläggningen med BRA Bygg som huvudentreprenör.

Historiskt sett har byggen av lager- och logistikhallar i denna storlek använt sig av stål. Men med det förändrade världsläget med stigande priser i kombination med det starka fokuset på cirkularitet och hållbarhet har efterfrågan på alternativ ökat.

– Vi upplever att efterfrågan på våra limträstommar har ökat kraftigt. Det gäller inom alla affärsområden vilket omfattar flervåningshus, stora kommersiella byggnader så väl som lager och logistikanläggningar. Det har också blivit vanligare att kombinera både trä, stål och betong i så kallade hybridbyggnader. Det handlar om att använda rätt material på rätt plats, säger Johan Åhlen, VD på Moelven som levererar trästommen.

Byggnationen inleddes hösten 2022 med beräknad inflyttning för Elgiganten våren 2024. På sikt planerar Elgiganten att det ska arbeta 600 personer på den nya logistikanläggningen.

– Det finns en förväntan både från våra kunder och medarbetare att vi ska vara klimatsmarta i denna stora satsning som vi gör här i Jönköping. Denna stomme i trä ger inte bara lägre koldioxidavtryck utan ger också ett visuellt intryck för våra medarbetare att vi tar klimatfrågan på allvar, säger Andreas Alm, Maintenance & Environment Manager på Elgiganten.

Ämnen