Ur senaste numret: Digitala nätverk ska öka fastighetstransaktionerna

februari 22, 2019 Fastigheter , IT/Teknik
Ur senaste numret: Digitala nätverk ska öka fastighetstransaktionerna

Tentacles grundare Philippe Gremillet och Daniel Zetoun vill förenkla, effektivisera och snabba på transaktionerna för kommersiella fastigheter – så att marknaden som helhet kan växa.  Foto Hilda Hultén

– Det finns otroligt många transaktioner som aldrig görs på grund av ineffektiviteter i marknaden, säger Phillippe Gremillet, vd på startupföretaget Tentacle, ett digitalt matchningsnätverk för transaktioner med kommersiella fastigheter.

Ur Intelligent Logistik nummer 1 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!

– Jag såg hur bransch efter bransch revolutionerades med hjälp av digitala verktyg och slogs av hur lite som hände i fastighetsbranschen. Digital signering för sekretessavtal förekom till exempel inte inom fastigheter, säger Tentacles vd Phillippe Gremillet.

Han grundade Tentacle 2017 tillsammans med Daniel Zeitoun. Idén är dels att bygga en plattform för nätverkande mellan fastighetsägare, investerare och transaktionsrådgivare, dels att effektivisera processerna inom allt från marknadsscanning och annonsering till informationsdelning och processhantering i affären ända fram till budgivningen. Tjänsten lanserades i början av 2017 och har snabbt blivit populär.

– I december 2017 hade vi 50 procent marknadstäckning, idag görs 95 procent av alla transaktioner av medlemmar i vårt nätverk, säger Philippe Gremillet, som har bakgrund inom transaktionsrådgivning på GP Bullhound och fastighetstransaktioner på ägarsidan på Areim.

Tentacle är inte ensamma om att vilja digitalisera den kommersiella fastighetsmarknaden. I januari 2018 lanserades en liknande marknadsplats för kommersiella fastigheter, Propstreet.

– Vi och Propstreet startade ungefär samtidigt och visste inte om varandra, men idén är ungefär densamma. Det är bra att det finns en till aktör som är ute och sprider det här, det behövs när det handlar om att förändra beteenden, säger Philippe Gremillet.

Tydligt digitalt skifte

Enligt Philippe Gremillet har nätverket redan fått stor effekt på marknaden.

– Innan vi startade misstänkte vi att fastighetsbranschen stod inför ett digitalt skifte, det har vi verkligen fått bekräftat under 2018. Aktiviteten i plattformen har växt kraftigt under året.

I princip alla stora fastighetsaktörer är redan anslutna till tjänsten. Medlemskapet är gratis och Tentacles förtjänst ska komma från transaktioner som genomförs i sajten och kringtjänster kring dessa. Tentacle har även partnerskap med rådgivare, som kan scanna marknaden och hitta nya kunder genom tjänsten. Den stora nyttan för branschen är att kontaktytorna växer.

Innan vi startade misstänkte vi att fastighetsbranschen stod inför ett digitalt skifte, det har vi verkligen fått bekräftat under 2018.

– Fastighetsbranschen är nätverksbaserad och affärerna har hittills berott på vem som känner vem. Både köpare och säljare har behövt lägga massor av tid och energi på att undersöka marknaden och hitta rätt objekt och köpare.

Många fastighetsägare sitter idag på fastigheter som de kan tänka sig att sälja, men som av olika anledningar inte läggs ut, menar Philippe Gremillet.

– Det kan vara resurs- eller tidsbrist, eller att man är osäker på att det finns intresse till det pris man vill ha. Lägger man upp objektet i Tentacle kan man få svar på några timmar om intresse finns, och det går att lägga upp objekt anonymt.

Köpare kan skapa en bevakning av  intressanta fastigheter och få information automatiskt när ett objekt som matchar ens kriterier dyker upp.

– Köpare och säljare – som kanske aldrig skulle ha gjort det annars – kan hitta varandra.

Mer än transaktioner

På sikt kommer digitaliseringen att leda till fler transaktioner, tror Philippe Gremillet, men för Tentacle handlar deras tjänst om mer än “bara” transaktioner.

– Det skapas många andra värden på marknaden genom den här tjänsten, som också går att utveckla. Vår vision är att förenkla, effektivisera och snabba på transaktionerna så att marknaden som helhet blir större för kommersiella fastigheter.

De senaste två åren har transaktionerna med logistikfastigheter ökat markant i Sverige, från att omsätta ett par miljarder per år till att 2018 omsätta närmare 18 miljarder SEK (se sid 7).

– Logistik är ett väldigt intressant, växande segment. Och det är ju ett roligt sammanträffande att transaktionerna ökat sedan vi startade.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 1 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!