– Om gränsen stängs blir det kö från Engelska kanalen till Paris inom tio minuter. Brexit är den största förändring vi sett i vår livstid när det gäller tullfrågor, säger Lars Karlsson, internationell tullexpert på KGH Customs och Brexit-rådgivare till Storbritanniens regering.
Ur Intelligent Logistik nummer 1 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!
Den 29 mars lämnar Storbritannien EU – blir det en hård Brexit utan övergångsavtal kommer problemen bli akuta.
– Det handlar om loppet av minuter tills det är kö på bägge sidor gränsen ända till Paris och London, säger Lars Karlsson.
Han har jobbat med tullfrågor i 35 år, bl a i Tullverkets ledning och som chef för WCO – World Customs Organisation.
“Innan folkomröstningen publicerades en enda artikel i brittisk media om tullhanteringen, så det här kom nog som en chock för många”
– Hela EU:s handelssystem bygger på den fria rörligheten för varor mellan EU-länder, och precis allt förändras om den tas bort. Det är först de senaste två åren som folk börjat förstå det.
Tillfällig protektionism
Brexit är en del av en global trend mot ökad protektionism och handelskrig, där även Trump har en stor roll – men också en övergående trend, tror Lars Karlsson.
– Jag tror att det är en sista suck av protest mot globaliseringen. Ingen tjänar på stängda gränser.
Efter folkomröstningen om Storbritanniens utträde ur EU i juni 2016 fick han i uppdrag av EU att ta fram en teknisk rapport om hur Storbritanniens gränser skulle kunna utformas för att bli så effektiva som möjligt. Rapporten som kom hösten 2017 fick stor uppmärksamhet. Efter det har Lars Karlsson varit rådgivare åt Storbritanniens regering i Brexit-frågan.
– Jag har presenterat rapporten för både under- och överhuset. När utfrågningen sändes på BBC fick programmet en miljon tittare, så intresset är enormt.
Orsaken till ståhejet är att man plötsligt insett att det faktiskt blir en tullgräns.
– Gränshandeln har varit en icke-fråga, innan folkomröstningen publicerades bara en enda artikel i brittisk media om tullfrågan, så det här kom nog som en chock för många.
Smarta gränser räcker inte
I rapporten föreslår Lars Karlsson en “smart border” – där så mycket som möjligt av tullhanteringen sker digitalt, och på andra platser än vid själva gränspassagen.
– Det handlar om att skapa “trusted lanes”, och flytta kontroller och inspektioner till företagen istället för vid gränsen.
Norge/Sverigegränsen är den mest avancerade smarta gränsen i världen och räknas som en smart gräns till ca 70 procent
– Här fanns det infrastruktur vid gränserna att utgå ifrån, ändå tog det flera år att bygga systemet. I Brexit-fallet måste det byggas ny infrastruktur.
Storbritannien står nu inför en minst sagt knivig situation. Det finns ingen tullinfrastruktur vid landets gränser, 145 000 företag i landet har aldrig handlat med tredje land. Och kapaciteten hos tullombud och andra serviceföretag täcker bara ca 30 procent av behovet.
– Även om man förenklar och digitaliserar tullhanteringen så kommer det bli någon form av gränshantering. Tunneln under engelska kanalen kommer upp mitt i ett villaområde, och situationen vid gränsen till Nordirland är politiskt känslig. En hård Brexit blir totalt kaos.
Den sämsta av världar
Får Storbritannien till ett avtal med EU kan man slippa tullar mot andra EU-länder t o m 31 december 2020, men det ändå bråttom att få till infrastruktur, system och kompetens för att hantera gränsen efter det.
– Efter 29 mars i år hamnar Storbritannien i den sämsta av världar även om man får till ett avtal – då betalar man fortfarande medlemsavgift till EU, men har inga fördelar av medlemskapet eller möjlighet att påverka politiska beslut. Man får inte heller börja förhandla några egna handelsavtal.
Ett argument för Brexit var att Storbritannien själv ville förhandla sina handelsavtal.
– Men det kommer att ta tid. Hittills har inget frihandelsavtal tagit kortare tid än 5 år att få till, och sannolikheten att ett land med 66 miljoner människor ska få till bättre avtal än EU med 450 miljoner människor är väl inte sådär jättestor.
Även i Sverige och övriga Europa gäller det att förbereda sig.
– Alla företag borde se över sin framtida tullhantering och kostnaden för den – kanske måste man förändra sin försörjningskedja. Ännu har jag inte träffat ett enda företag som förberett sig tillräckligt för Brexit.
På Plankonferensen i Malmö den 3 april, bara fem dagar efter Brexit, är du en av huvudtalarna. Vad hoppas du få säga då?
– Att det var tur att vi fick till ett avtal – men att det nu inte finns en dag att förlora i förberedelserna inför den nya tullgränsen.
Av Hilda Hultén
Ur Intelligent Logistik nummer 1 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!