Det lossnar för Malmölogistiken

Det lossnar för Malmölogistiken

DHLs terminal i Sunnanå får snart sällskap av fler logistikfastigheter. Foto: Catena.

– Traditionellt har inte Malmö stad varit intresserad av logistiketableringar, men nu har det lossnat, inte minst i Norra hamnen, säger Christian Berglund, regionchef för Malmö och Jönköping på Catena Fastigheter. Även i Nässjö har bolaget byggplaner.

Christian Berglund vill sätta Malmö på kartan som logistikläge.

– Malmö har varit något motvilliga till logistiketableringar tidigare, mest på grund av bristen på byggbar mark, men det har vänt den senaste tiden.

Bland annat har kommunen frigjort nära en miljon kvadratmeter markytor i toppläge för logistiketableringar i Norra hamnen, som har ett utmärkt läge med järnvägsanslutning och närhet till en fullservicehamn. Hamnen åttadubblade under en tid sina containervolymer i somras på grund av hamnkonflikten i Göteborg, så kapaciteten är god.

Christian Berglund hoppas på en snar etablering i hamnen för Catenas del.

– Malmö har varit motvilliga till logistiketableringar tidigare, mest på grund av bristen på byggbar mark, men det har vänt den senaste tiden, säger Christian Berglund. Foto: Hilda Hultén.

– Skanska har ju byggt ett Kubiklager i hamnen som till stor del är uthyrt till Stenaline.  Vi har option på att köpa mark i hamnparken så snart vi har en hyresgäst. Jag tror på en snar etablering, läget är utmärkt, det gäller bara att sätta Malmö på kartan som logistikläge.

Logistikfastigheter är heta just nu och marknadens sug efter logistikytor tycks vara stort även i Malmöregionen. Catenas markområden och befintliga ytor i Sunnanå och Arlöv i Burlövs kommun börjar ta slut. Tagarna finns i stor utsträckning inom regional livsmedelsdistribution och e-handel. I det gamla ICA-lagret i Arlöv huserar numera företag som Espresso House, Menigo, Mathem.se och Mat.se.

I området Sunnanå som gränsar till Malmö Stad har Catena 200 000 kvm detaljplanerad mark och ytterligare 100 000 kvm mark där detaljplaneprocessen pågår. Här har Catena redan etablerat en DHL-terminal.

Intill den 17 000 kvm stora DHL-terminalen i Sunnanå bygger bolaget ett 8 000 kvm stort lager för Svensk Caters räkning, som ska stå klart för inflyttning hösten 2018. Även Chefs Culinar kommer att hyra 8 000 kvm, och Kjell & Co kommer eventuellt att teckna avtal om en 13 000 kvm stor logistikanläggning på tomten.

– Förhandlingar pågår med ytterligare ett antal intressenter som vi hoppas kunna signera inom kort, kanske redan i år.

– Området börjar bli fullt och utanför yttre Ringvägen är det fortfarande stängt för logistiketableringar eftersom marken anses för värdefull som åkermark.

Catena hoppas också kunna uppföra en ny logistikfastighet i Gamlarp, som numera kallas Logistic Park Nässjö. Bolaget har redan två fastigheter på området, en på 24 000 kvadratmeter där Intersport flyttade in i somras och en på 9 000 kvadratmeter där Höglands Logistik finns med sina tjänster inom transport- och 3PL-lösningar. Den nya fastigheten vill man bygga bredvid Höglands Logistik . Nicklas Schmidt, affärsutvecklare vid Catena, tror starkt på läget.

– Nässjö är en väletablerad logistikpunkt i Sverige. Vi ser ett behov av logistikfastigheter och eftersom Logistic Park Nässjö har ett otroligt bra läge vill vi satsa på en till byggnad där, säger han.

Precis intill Logistic Park Nässjö går riksväg 40/31 och stambanan. Dessutom ligger en av Sveriges största kombiterminaler i området och bredvid stambanan ligger Postnord med verksamhet inom brevsortering och åkeri. Postnord utvecklar just nu sitt tjänsteutbud i Nässjö genom att investera i en paketsorteringsmaskin för paket upp till 3 kg. Med Höglands Logistik tillfördes tjänster i området som splitpoint nära kombiterminalen och crossdocking med järnvägen.

Inflyttning i den tilltänkta fastigheten kan ske 12–15 månader efter kontraktskrivning. Catena letar nu efter en eller flera tagare.

– Om man inte har behov av 14 000 kvadratmeter kan vi dela upp ytan så att man får så mycket yta man behöver. Det är fördelen med nya fastigheter. Man har ingen onödig yta utan man nyttjar lokalerna fullt ut, säger Nicklas Schmidt.

Det är inte bara storleken som anpassas efter verksamheten, utan även mycket annat, fortsätter Nicklas.

– Vi lyssnar på företagets behov och tillgodoser så långt som det är möjligt. Man kommer att kunna påverka bland annat takhöjd, antal portar, kontor och konferensrum, avslutar han.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nr 7-8 2017

 

 


Läs mer