Designonline bygger lager i Kalmar

Designonline bygger lager i Kalmar

Så här är det tänkt att Designonlines nya lager i Kalmar ska se ut. Bild LC

E-handelsföretaget Designonline storsatsar på ett nytt 9 500 kvm stort lager i Kalmar. Bygger och äger gör Logistic Contractor. “Det är en jättebra marknad i Kalmar nu, vi har fått flera förfrågningar där bara det senaste året” säger Patrik Lööv på LC.  

I januari påbörjas bygget av Designonlines nya lager, som ska vara inflyttningsklar den 1 oktober nästa år. Anläggningen, som byggs på en 21 000 kvm stor tomt i Smedby utanför Kalmar, blir 9 500 kvm varav 1 100 kvm blir kontor och utställningslokal.

E-handlarna kommer inte ha sina lager i storstäderna, de kommer att ligga på orter som Vansbro, Morgongåva och Kalmar, där det finns trogen, hängiven personal, säger Patrik Lööv. Foto LC

– Vi skrev kontrakt för någon månad sedan och lämnade in bygglovet igår, så det är snabba puckar, berättar Patrik Lööv, affärsutvecklare på Logistic Contractor.

 

Tionde lagerflytten

Design Online, som har ca 100 anställda och säljer skandinavisk design till 70 olika länder, flyttar från ca 4 000 kvm befintliga lager- och kontorsytor. Det blir företagets tionde flytt sedan starten 2002. Logistikhanteringen i det nya lagret dimensioneras för att klara de två stora försäljningstopparna för bolaget; Singles Day och Black Friday. 

Markarbetena påbörjas i januari och den 1 september kommer Designonline få tillträde till lokalerna för sina egna installationer av ställage, plockhyllor och banor. I nuläget planeras ingen automation i lagret. 

 

Arbetsmarknaden avgör 

Enligt Patrik Lööv är logistikläget utmärkt av flera skäl;

– Det är till stor del tillgången till arbetskraft som avgör hur framgångsrik en e-handlare blir och här gör Designonline helt rätt i att stanna i Kalmar. E-handlarna kommer inte ha sina lager i storstäderna, de kommer att ligga på mindre orter som Vansbro, Morgongåva och Kalmar, där det finns trogen, hängiven personal, säger Patrik Lööv.

Enligt Patrik Lööv är Kalmarregionen också en välfungerande fastighetsmarknad. 

– Det finns i princip inga vakanser alls och ett uppdämt behov av logistikytor. Vi har räknat på flera projekt i Kalmar bara under det senaste året, så det blir säkert något mer snart. 

Ett annat e-handelsföretag som storsatsar i regionen är Kalmars andra stora e-handelsstjärna, Royal Design, som bygger ett nytt jättelager i Nybro. Den första etappen på 20 000 kvm ska stå klar i slutet av 2019. Det nuvarande lagret ligger i Orrefors och både Royal Design och Designonline har uppgett att personalen var en avgörande anledning till att satsa vidare i regionen.

Av Hilda Hultén