“Den bästa logistiksatsningen i Stockholm”

september 6, 2016 Fastigheter , Lager , Logistik
“Den bästa logistiksatsningen i Stockholm”
Det här är nog den bästa logistiksatsningen i Stockholm senaste året, säger Ted Söderholm VD DHL Express. Foto Lena Sonne

– Det här är nog den bästa logistiksatsningen i Stockholm senaste året, säger Ted Söderholm, vd DHL Express. Foto Lena Sonne

 

DHL Express nya paketterminal på 13000 kvm i Västberga är invigd. Den är helt automatiserad och ägs av DHL Express själva.

Bygget startade i november 2015 och var klart 4 juli 2016.

– Det här är den bästa logistikfastighetssatsningen i Stockholm senaste året, säger Ted Söderholm, vd DHL Express Sverige.

DHL Express är marknadsledande för internationell expresspaket i Europa. Den nya terminalen är störst och mest avancerad i sitt slag för DHL Express.

Den tidigare lite mindre DHL-terminalen revs förra året för att lämna plats åt DHL Express nya paketterminal. Den ligger mycket centralt i Västberga bara några kilometer från city.

– Det är ett perfekt läge för våra behov säger Ted Söderholm.

Härifrån nås hela södra Storstockholm snabbt. Terminalen i Arlanda försörjer norra Storstockholm och kommer snart att byggas om helt.

Investeringen här är på 70 miljoner kronor. Det är en del av de 400 miljoner DHLs hårdsatsat i Sverige för att vinna nya andelar på den växande svenska paketmarknaden B&C.

– Den nya terminalen ligger ju i direkt anslutning till vår kontorsbyggnad.  Vi är redan uppe i 4 000 paket per timme men kommer att ha kapacitet för 6 000. Det är en kapacitetsökning på över 300 % jämfört med den tidigare mindre och manuella terminal som fanns här.

80 anställda arbetar här mot tidigare 40. Systemet kallat Kenta, är helt automatiskt och läser av streckkoder och sorterar paket med stor precision.

Tidigt varje vardag landar ett av DHLs fraktflyg på Arlanda. De går med lastbil till Västberga innan morgonrusningen på Essingeleden.

Från Arlanda kommer de färdigsorterade paketen i flygcontainrar direkt in i terminalen.

Här finns plats för 20 budbilar där utvilade chaufförer kan sätta sig i den färdigsorterade budbilen och starta sin paketrunda.som sköter och kan leverera snabbare än tidigare, eller redan vid 8.30 på morgonen.

– Det är det vi arbetar med – snabbare leveranser och större flexibilitet, säger Ted Söderholm.

Flygcontainrarna är lätta att manövrera för en person på de nya rullbanorna. Förtullningen sker i systemet. Icke förtullat gods tas om hand a´manuellt bakom en gallervägg.

– Att vi satsat så stort beror på den ökande e-handeln som genererar mer och mer paket. Det ökar in om branscher som elektronik, lifescience, labbmaterial, och även dokument inom finans.

– Vi har investerat i ca 180 paketskåp på strategiska ställen i köpcentra och matkedjor.

Läget kunde inte vara bättre. Nära city och lätt att nå hela södra Stockholm med omnejd – ungefär till Strängnas västerut. För norra Storstockholm finns terminalen i Arlanda, som hade all hantering tidigare. Nu ska den också byggas om.

I Örebro, Malmö,, Växjö, Jönköping och Ljusdal finns också terminaler. En ny har just nyinvigts i Landvetter nära Göteborg

Det mesta kommer via Leipzig där DHl Express har sin största terminal. Ibland kommer paketet dit från Sverige eller övriga Norden..

– Det kan ju verka konstigt att skicka ett paket från en ort till en annan i Sverige via Tyskland – men det är faktiskt ofta det mest effektiva.

Av Lena Sonne


Läs mer