Bockasjö säljer logistikbeståndet till Prologis

april 2, 2019 Fastigheter
Bockasjö säljer logistikbeståndet till Prologis

Paul Frankenius, till vänster, styrelseordförande Bockasjö AB och Joakim Hedin, VD för Logistikfastigheter Sverige. Foto: Bockasjö.

Som Intelligent Logistik tidigare rapporterat säljer Bockasjö och Alecta hela sitt logistikbestånd. Nu avslöjar bolagen att det är Prologis som är köpare av hela beståndet, värderat till 3,8 miljarder SEK. 

Beståndet består i  11 logistikfastigheter med en total uthyrningsbar yta på 295 000 kvadratmeter. Fastigheterna är belägna i Helsingborg, Göteborg (Landvetter och Hisingen), Örebro, Västerås, Eskilstuna och Stockholm (Arlanda). Fastighetsbeståndet värderas till  3,8 miljarder SEK, vilket är en historiskt stor logistikfastighetsaffär.

‒ Fastigheternas höga kvalitet, en stark marknad, den solida kundbasen och det faktum att byggnaderna på ett ypperligt sätt kompletterar vårt eget bestånd, skapar en robust strategisk bas för att bygga långsiktiga värden, kommenterar Bram Verhoeven, senior vice president, regional head på Prologis Northern Europe.

Säljare är Bockasjös och Alectas joint venture Logistikfastigheter i Sverige AB, som bildades 2016. Bolaget har främst  förvaltat Bockasjös egenutvecklade bestånd, men man har även gjort förvärv, bland annat Lindex lager i Partille.

– När Alecta och Bockasjö 2016 bildade Logistikfastigheter Sverige AB så var vårt gemensamma mål att inom fem år bygga upp ett bestånd till ett värde om 3 miljarder. Vi har klarat det målet på halva tiden samtidigt som vi sett en stark värdeutveckling under de tre senaste åren. När vi erbjöds möjligheten att sälja till ett av världens största bolag inom området – Prologis, kände vi att tidpunkten var rätt, kommenterar Joakim Hedin, vd för Logistikfastigheter Sverige AB och Bockasjö.

JLL och DLA Piper har varit rådgivare i affären.