44 000 kvm lager byggs vid Landvetter

februari 11, 2019 Fastigheter , Lager , Logistiklägen
44 000 kvm lager byggs vid Landvetter

Visionsbild över logistikparken vid Landvetter, med tre alternativt fyra byggnader beroende på konfiguration med en total uthyrningsbar yta om 100 000 kvadratmeter. Bild: Krook & Tjäder.

Fastighetsutvecklaren Landvetter Logistik Center, ägt av Bockasjö och Swedavia, bygger två nya logistikfastigheter på sammanlagt 44 000 kvm  i Airport City Göteborg, alldeles intill Göteborg Landvetter Airport. Hyresavtal är tecknade med Dawa Däck och Rajapack om totalt 33 000 kvadratmeter.

Efter några år av sonderingar har Bockasjö och Swedavia tillslut fått till hyresavtal och byggstart för två logistikanläggningar vid Landvetter flygplats, med Savills hjälp i uthyrningen.

– Förhandlingar pågår även med flera andra hyresgäster, kommenterar Joakim Hedin, vd för Bockasjö och för Landvetter Logistik Center.

Den ena fastigheten, med byggstart våren 2019, är cirka 23 000 kvadratmeter stor och fullt uthyrd på ett längre hyresavtal till Dawa Däck, som har beslutat att konsolidera tre av sina nuvarande lager. Byggnaden beräknas vara färdigställd till sommaren 2020.

– Vi hade flera alternativ att välja mellan när vi beslutade att samordna våra tre existerande lager till ett nytt lager. Landvetter Logistik Center kunde erbjuda konkurrenskraftiga villkor i kombination med ett läge som ger oss närhet till Göteborg och den infrastruktur som finns runt Göteborg Landvetter Airport, kommenterar Anders Hedin, koncernchef Anders Hedin Invest AB, som genom Klintberg & Way Group AB äger Dawa Däck AB.

Rajapack klart i år

Den andra fastigheten på 21 000 kvadratmeter börjar byggas inom kort och ska vara inflyttningsklar redan 1 oktober i år. Hyresavtal har tecknats med den franska förpackningskoncernen Rajapack, som hyr ca 10 000 kvadratmeter på ett längre avtal och ska samordna sin nuvarande verksamhet i Sverige och lagret i Norge i den nya fastigheten.

Bockasjö och Swedavia bildade sitt joint venture-bolag Landvetter Logistik Center AB år 2015. Ett markområde på 170 000 kvadratmeter, väster om infartsvägen till Göteborg Landvetter Airport, har iordningställts för att kunna uppföra tre till fyra nya logistikfastigheter med en total uthyrningsbar yta om 100 000 kvadratmeter. Den nya logistikparken är en del av Airport City Göteborg, flygplatsstaden med lager- och logistikverksamheter, kontor, hotell, handels- och arbetsplatser, som växer fram i direkt anslutning till Göteborg Landvetter Airport.

Säljer sitt logistikbestånd

Bockasjö har också ett joint venture tillsammans med Alecta; Logistikfastigheter i Sverige AB, som bildades 2016 och förvaltar de fastigheter som Bockasjö utvecklar. Bolagets fastighetsbestånd uppgick hösten 2018 till ca 300 000 kvadratmeter. Främst är det Bockasjös egenutvecklade bestånd, men man har även gjort förvärv, bland annat har man förvärvat Lindex lager i Partille. Bolaget har fastigheter i Helsingborg, Göteborg, Landvetter, Örebro, Eskilstuna, Västerås och Arlandastad, samtliga är uthyrda på långa kontrakt.

Hela beståndet nu ligger ute till försäljning. Enligt uppgifter till tidningen har en potentiell köpare fått exklusivitet i förhandlingen, och ryktet säger att det är en internationell fastighetsaktör.

Av Hilda Hultén