Bockasjö bygger nytt åt Volvo

februari 17, 2017 Fastigheter , Logistik , Logistiklägen
Så här är det tänkt att den nya Volvo-anläggningen på Hisningen ska se ut. Bild: Bockasjö

Så här ska den nya Volvo-anläggningen på Hisingen ska se ut. Bild: Bockasjö

Bockasjö bygger drygt 26 000 kvm stor logistikanläggning på Hisingen åt Volvo Cars. Fastigheten byggs i två etapper och den första etappen ska levereras redan i sommar.

Bockasjö har tecknat avtal med Volvo Car Corporation, VCC om att uppföra en ny logistikbyggnad på Hisingen. VCC kommer att hyra hela fastigheten på totalt 26 350 kvadratmeter som färdigställs i två etapper. Etapp ett, på ca 9 000 kvm, kommer att vara klar till sommaren 2017 och resten ska stå inflyttningsklart våren 2018.

– Det är jättekul! Volvo ökar produktionen och det för med sig massor av behov av ytor, säger Bockasjös vd Joakim Hedin.

Även Prologis bygger ju på Hisningen med Volvo som användare, kommer den nya logistikparken bli en Volvopark?

– Nej, men Volvo ökar produktionen och det för med sig massor av behov av ytor. Men logistikparken är till för all logistik som har nytta av att ligga nära hamnen.

 

Outhyrda spekulationsbyggen

Den nya Volvo-byggnaden blir fastighet nummer två på det markområde på ca 300 000 kvm på Hisingen som Bockasjö förvärvade våren 2015. Den första byggnaden på marken är också under uppförande och ska stå klar i sommar. Det är ett spekulationsbygge med uthyrningsbar yta på 24 300 kvadratmeter. Förhandlingar förs med potentiella hyresgäster men inget avtal är ännu tecknat.

– Men vi har flera diskussioner och ligger nära, säger Joakim Hedin.

Har störningarna och konflikterna i containerterminalen påverkat möjligheterna att hitta hyresgäster i hamnparken tror du?

– Nej det tror jag inte, det är ju ett övergående problem. Göteborg är Nordens största hamn, det förändras inte för att det tillfälligt finns störningar i produktionen.

Svårigheten att hitta hyresgäster till spekulationsbyggen gäller också Bockasjös 32 000 kvm stora logistikfastighet i Arlandastad norr om Stockholm, som blev klar våren 2014 och fortfarande står tom.

– Vi är väldigt nära ett kontrakt för hela fastigheten, förhoppningsvis har vi något klart om tio dar, säger Joakim Hedin.

106 000 kvm under uppförande

Förutom de två byggnaderna på Hisingen bygger Bocksjö två terminaler för PostNords räkning, en i Örebro på 27 000 kvm och en på 5 000 kvadratmeter i Västerås. Dessutom uppförs ett ca 23 000 kvadratmeter stort logistikcenter i Eskilstuna med Sportamore som hyresgäst. Totalt har bolaget alltså nära 106 000 kvm logistikytor under uppförande.

– Det är fem byggnader som byggs samtidigt, så mycket har vi inte haft på gång samtidigt förut, då har det varit tre byggen som mest. Och i Landvetter är markarbetena färdig i april, så där kan det också snart bli byggdags.

Räknar man in markarbetena som pågår vid Landvetter och på Hisingen handlar det om en total investering på 1,5 miljarder kronor.

– Det märks att behovet av  logistikfastigheter är stort. Inte minst från den växande e-handeln och på grund av att Volvo går så bra. Det gäller ju både lastbils- och personbilstillverkningen.

Mellan 2012 och 2017 har bolaget färdigställt drygt 250 000 kvm logistikytor, att jämföra med 835 000 kvm som byggts för ythyrning totalt under samma period.

– Det är en rätt stor marknadsandel.

Text Hilda Hultén


Läs mer