Hamnarbetarna drar tillbaka strejkvarslet

februari 20, 2017 Logistik , Sjöfart , Transport

Hamnarbetarförbundet drar tillbaka strejkvarslen i Göteborgs hamn, som skulle ha startat med nya punktstrejker nu på tisdag. Orsaken är att det kommer att hållas ett möte mellan den internationella hamnarbetarfederationen och arbetsgivaren APM Terminals nu på onsdag den 22 februari. 

Sedan tidigare har ett internationellt möte med europeiska hamnarbetarfacket och Hamnarbetarförbundet planerats i Göteborg i veckan. APM:s villkor för att deras möte med Hamnarbetarinternationalen ska äga rum, sägs vara att alla stridsåtgärder dras tillbaka – vilket nu alltså skett.

Hamnarbetarförbundet hade tidigare varslat både om nya punktstrejker i Göteborg och om sympatistrejker i andra svenska hamnar. Internationella  hamnarbetarfederationen skulle kunna utlösa internationella sympatistrejker mot Maerskägda APM Terminals i flera större hamnar i Europa.

Sedan två veckor tillbaka har den internationella hamnarbetarfederationen, International Dockworkers’ Council, IDC, försökt få till stånd ett nytt möte med APMT, skriver Hamnarbetarförbundet på sin hemsida.

APMT menade att ett sådant möte förutsatte att samtliga varslade stridsåtgärder drogs tillbaka. Hamn4ans styrelse och IDC:s ledning meddelade efter diskussion i förra veckan att man accepterade att tillmötesgå kravet när ett mötesdatum fastställts. International Dockworkers’ Council fick i torsdags bekräftelse på att företaget kommer att delta i ett internationellt möte i Göteborg onsdagen den 22 februari.

Avdelning 4 av Hamnarbetarförbundet  kallar nu till nytt medlemsmöte om APMT-konflikten torsdagen den 23/2 för att ta beslut om den fortsatta strategin. Medlemsmötet kommer att hållas efter mötet med APMT:s ledning och i direkt anslutning till Internationella hamnarbetarfederationens  Europamöte i Göteborg.


Läs mer