Alibaba etablerar sig i Sverige

april 1, 2016 FASTIGHETER , LAGER , LOGISTIK
Alibaba, en av världens största e-handelssajter, överväger att etablera ett mindre centrallager i Sverige.
Kinesiska marknadsplatsen Alibaba är på väg att etablera sitt första centrallager i Skandinavien, och Sverige ligger högst på listan över möjliga etableringsländer.
– Ja det stämmer. Sverige är ett av världens mesta avancerade IT-samhällen och vi betraktar e-handelspotentialen här som enorm, säger Steve Chou, CIO för EMEA på Alibaba i Hangchou till Intelligent Logistik.
-Vi har ännu inte valt etableringsort men ett läge där vi kan serva stora delar av både Sverige och Norge är att föredra. Därför tittar vi närmare på orter som Strömstad, Årjäng och Sveg.
 – Vi är glada för etableringen men det är tråkigt om det stämmer som vi hört att bemanningen ska ske enbart med kinesisk arbetskraft, säger KS ordförande Lennart Fjällström.
 Alibaba börsintroducerades i september 2014 och deras börsnoteringen var den största i sitt slag genom tiderna.

På sajten alibaba.com kan man köpa varor direkt från tillverkare i Kina till mycket låga priser. Tidigare kinesiska etableringar i Sverige har dock kantats av problem. Den tilltänkta etableringen av ett kinesiskt handelscentrum i utkanten av Kalmar var t ex inte lyckad. Främst eftersom den aldrig blev av.

Av Gösta Hultén


Läs mer