Bromma flyttas till västra Jämtland

För att kunna öka bostadsbyggandet i Stokholmsregionen och samtidigt främja landsbygdutveckling föreslås en flytt av Bromma flygplats till västra Jämtland.

I dag den 1 april beräknas över 100 000 människor flyga till eller från en svensk flygplats – på konferenser, rekreation, semester eller hem till någon. Våra anledningar kan  skifta, men en sak är gemensam – tillgänglighet och flyg skapar jobb och tillväxt.

Forskning i bland annat Oxford  visar att svensk luftfart årligen bidrar med över 130 miljarder till svensk BNP och 100 000-tals  jobb. Ca 10 procent finns inom branschen, men framförallt via kringtjänster som taxi som flyget skapar i samhället.  Fantastiska siffror, men kanske inte så förvånande i EU:s till ytan tredje största land och med längst avstånd mellan den södra och norra landsänden. Flyget spelar en unik roll i att möjliggöra att hela Sverige kan leva, skriver Flygfrämjandet i ett pressmeddelande. En väl utvecklad flyginfrastruktur med flygplatser runt om i landet gör det möjligt att etablera företag och verksamheter även utanför storstäderna och förbinder Sverige med övriga världen. Det gör att människor kan komma till och från jobb, att företag kan rekrytera rätt kompetens, att turistnäringen kan växa och att vi kan hälsa på nära och kära, heter det vidare i pressmeddelandet.

Därför föreslår regeringens Landsbygdsutvecklingskommitte nu att omstridda Bromma flygplats flyttas till västra Jämtland.

Förslaget välkomnas av Flygbolagets affärsutvecklingschef Jonny Flygare.

– Det är en vinn-vinn situation. Stockholm slipper trängsel och utsläpp som orsakas av inrikesflyg, samtidigt som Norrlands infrastruktur förbättras avsevärt, säger han till Intelligent Logistik.

– Den här regionen har hundratusentals potentiella besökare som tvekar att resa hit på grund av Norrlands otillgängliga läge. Med en flygplats i Brommas storlek skulle det hindret tas bort.

Flytten underlättar också för jaktresor till regionen, påpekar Jonny Flygare.

– På så sätt kan också Stockholm frigöra plats för ca 40 000 nya välbehövliga bostäder, en platsbrist som inte finns i mellersta Norrlands inland, påpekar Jonny Flygare.

Intelligent Logistik har sökt koncernchef Karl Wistrand på Swedavia
 som driver Bromma flygplats för en kommentar om förslaget, med svaret att förslaget är “fullständigt löjeväckande”.

Av Gösta Hultén


Läs mer