ÅLE finalist 4: Husqvarna – ett nytt landmärke vid E4

november 2, 2022 Fastigheter , Lager , Logistik , Logistiklägen
ÅLE finalist 4: Husqvarna – ett nytt landmärke vid E4

I logistikområdet Södra Stigamo i Vaggeryds kommun tronar Husqvarnas nya automatiserade reservdelslager på 45 000 kvm i än så länge ganska ensamt majestät.

– Jag har hört att lagret blivit ett nytt landmärke längs E4, som utvecklare blir man stolt över att höra sånt, säger Andreas Ekberg på utvecklaren Infrahubs.

 

Husqvarna grundades som “gefvärsfaktori” på 1600-talet och genom åren har bolaget tillverkat allt från motorcyklar och båtmotorer till gjutjärnsspisar, symaskiner, vitvaror och motorsågar. Huvudkontoret och motorsågsproduktionen finns kvar i Huskvarna men idag är koncernen global med verksamhet i 43 länder, ett 30-tal större distributionslager och produktionsenheter, 12 000 anställda och omsättning på 42 miljarder SEK.

Husqvarnas nya globala reservdelslager i Vaggeryd. Foto Hilda Hultén

Under hösten flyttar företaget sitt region- och reservdelslager från en gammal fabrikslokal i Torsvik till ett nytt, 45 000 kvm stort centrallager på Södra Stigamo. Lagret försörjer Norden och Baltikum med färdigvaror och är koncernens största globala reservdelslager med omkring 75 000 artiklar.

– Det är en väldigt viktig sajt för oss, vi försörjer hela världen med reservdelar härifrån, säger Anderas Wallini, global transportansvarig och logistikansvarig för Europa på Husqvarna.

Med växande sortiment och nya kundvanor, hade koncernen ett behov att öka kapaciteten och effektivisera logistiken. När frågan om ett nytt lager väcktes var det först inte självklart att behålla verksamheten i regionen.

– Initialt tittade vi på hela Europa, men tittar man på vårt “center of gravity” och inbound-outbound så är det mycket volymer här uppe. Vi har ju fortfarande en stor fabrik i Huskvarna som drar tyngdpunkten hitåt. Möjligheten att behålla lagerpersonalen vägde också in.

 

Helt annan överblick

En Autostore-lösning från Element Logic ska effektivera plocket i det nya lagret. Foto Hilda Hultén

Det nya lagret är byggt och ägs av Infrahubs, och ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Taket är förberett för en solcellsanläggning på 2,6 MWh och Andreas Wallini visar stolt runt i de nya lokalerna tillsammans med Andreas Ekberg från Infrahubs, Sylvia Sundell och Peter Thulin, regionchef och platschef på Postnord TPL i Jönköpingsom driftar verksamheten.

– Det gamla lagret har låg takhöjd och mycket väggar, funktionerna var utspridda och det var extremt långa plockrundor. Här får vi en betydligt effektivare lösning, säger Sylvia Sundell.

Lagerhanteringen går också från manuell till automatiserad; Autostore-lösningen från Element Logic har 56 000 lådor och 45 robotar, med möjlighet att öka till 79 000 lådor i nuvarande grid. Att automatisera innebär framför allt en utmaning vad gäller masterdatan, berättar Andreas Wallini.

Husqvarnas lager hyser 75 000 artiklar, med allt från skrymmande pallgods till små muttrar. Foto Hilda Hultén

– Reservdelar innebär en väldig mix av produkter, det är något vi kommer att få jobba med under lång tid.

Fastigheten kan också byggas ut med 35 000 kvm, vilket säkrar expansionsmöjligheten framåt.

– Flödet inuti lagret blir extremt mycket bättre, vi minskar antalet truckar från 150 i gamla lagret till 80 här. Du får en helt annan överblick och gemenskap, man ser hela processen och det blir enklare att flytta personal mellan olika avdelningar efter behov, berättar Sylvia Sundell.

Peter Thulin, Andreas Ekberg, Sylvia Sundell och Andreas Wallini på terassen utanför lagrets lunchmatsal: stort fokus har lagts på arbetsmiljön i lokalerna. Foto Hilda Hultén

Stort fokus har lagts på arbetsmiljön – något som förhoppningsvis blir en konkurrensfördel:

– Här kommer du till en miljö som är helt magisk, med en extremt hög trevlighetsfaktor i fikarum, gym och omklädningsrum. Arbetsmiljön som vi får här hittar du inte på något annat lager i hela Jönköping, deklarerar Peter Thulin stolt.

Som platschef märker han av en växande konkurrens om kompetensen.

– Vår region lever som många andra med personalbrist och det blir värre och värre. Folk kan du alltid få tag i, men att hitta en erfaren skjutstativsförare är inte det enklaste.

 

Hög byggtakt

Jönköpingsregionen brukar kallas för Sveriges äldsta logistikläge, med anor till 1960-talet då Ikea valde att etablera centrallager på orten. De senaste åren har regionen likt flera andra lägen haft en hög lagertillväxt: totalt pågår ett tiotal större logistikbyggen i regionen – de flesta på Södra Stigamo.

– All vår mark är i princip slutsåld, och elen räcker inte till för fler etableringar just nu. Johan Thorsell. Foto Hilda Hultén

– Jag började på Vaggeryds kommun för 1,5 år sedan och sedan dess har vi sålt 250 hektar logistikmark. All vår mark är i princip slutsåld, och elen räcker inte till för fler etableringar just nu. De sista två tomterna på Stigamo får inte någon garanterad elförsörjning förrän 2026, berättar Johan Thorsell, näringslivschef i Vaggeryd, som visar runt i kommunens nya logistikområden.

Överallt syns febril byggaktivitet; intill Husqvarna bygger Qvana, Logicenters, Infrahubs och CH Square för bl a Svenska Retursystem, DFDS, Budbee, Yaytrade och på spekulation, och DHL planerar för en storetablering i området. I Tokarp strax söder om Stigamo ska Venturi Fastigheter utveckla 180 000 kvm logistikytor, i Båramo ett par mil söderut har Prologis precis byggt ut Powers lager, CH Square färdigställer 50 000 kvm åt Aditro Logistics och Logistea bygger för bl a EJB Logistik, med planer på att bygga totalt 150 000 kvm.

 

Av Hilda Hultén