Krönika: Årets Logistiketablering bygger framtidens etableringar

november 2, 2022 Åsikt , Fastigheter , Logistik , Logistiklägen
Krönika: Årets Logistiketablering bygger framtidens etableringar

Krönika ur Intelligent Logisitk nummer 2 2022

Tobias Jonasson är logistikkrönikör samt vd och koncernchef på Insitepart

Utmärkelsen Årets Logistiketablering delas ut årligen sedan 2017, och jag har själv haft äran att ända sedan start var en del av juryn. I ämbetet ingår att tillsammans med fem supervassa jurykollegor välja ut finalister bland större lagerbyggen och etableringar i Sverige det senaste året och slutgiltigt kora en vinnare.

Kriterierna är att etableringen ska möta ett reellt behov eller utgöra en smart lösning ur flödesperspektiv för både brukare och kunder, byggnaden ska vara innovativ, nytänkande och energieffektiv samt att lagret som arbetsplats ska värna de anställdas välmående. Bland tidigare vinnare finns välbekanta e-handelsföretag som Zalando, Boozt och Jollyroom uppblandat med för gemene man mindre välkända aktörer som IT-företaget Atea och logistikföretaget MTAB. Gemensamt för samtliga är dock att de under sitt etableringsår lyckats sticka ut med sitt nytänkande, miljöeffektivitet och en flödesmässigt välordnad lösning.

I år har listan över kandidater varit lång och konkurrensen benhård – kanske hårdast hittills. Etableringar som sannolikt aspirerat på titeln samtliga tidigare år har i år inte klarat topp fyra. Apoteket och Åhléns är förmodligen två sådana exempel. Axfood, Coop, Husqvarna och Foodhills är de som fortfarande har chansen att få stoltsera med den ärofyllda titeln.

När vinnare koras och utmärkelser delas ut skapas också förebilder: Goda exempel och framgångar som gärna vill efterliknas. Vinnarna och finalisterna i Årets Logistiketablering är inget undantag. På olika sätt har de påverkat attityder och handlingar hos de företag och individer som fattat beslut om senare logistiketableringar. Det kanske tydligaste exemplet är första årets vinnare Boozt i Ängelholm. Tillsammans det årets övriga finalister, Apotea i Morgongåva och Sportamore i Eskilstuna har dessa lösningar satt en tydlig prägel på var och hur e-handlare senare valt att genomföra sina etableringar. Vad som då uppfattades som innovativt och nyskapande är numera självklarheter. Boozt och Sportamores beslut att automatisera verksamheterna med en Autostore har idag blivit mer regel än undantag för e-handlare. Inte heller är det många som numera häpnar över ett företags beslut att bygga sitt lager i Ängelholm, Morgongåva och Eskilstuna jämfört med hur det förhöll sig före 2017.

Logistik i dess olika former är blodomloppet i ett modernt samhälle. Lagrets funktion i logistiksystemet är att skapa tids- och platsnytta genom att tillgängliggöra varor på ett så kostnadseffektivt och miljöeffektivt sätt som möjligt. Detta gör att framtidens logistiketableringar spelar roll. Genom att lyfta och prisa goda exempel bidrar Årets Logistiketablering till att sätta nya standarder för kommande etableringar och lösningar. Vinnare av Årets Logistiketablering 2022 utses på mässan Logistik & Transport den 9 november.

Tobias Jonasson