ÅLE Finalist 3: Na-kd Landskrona

november 3, 2020 Fastigheter , Lager , Logistik , Logistiklägen
ÅLE Finalist 3: Na-kd Landskrona

Rekordsnabbt lagerbygge från scratch

På bara sju månader byggde Na-kd, tillsammans med logistikbyggaren CH Square, upp sitt nya automatiserade Nordenlager i Landskrona. 

– Det är en ganska fantastisk bedrift, särskilt med tanke på att vi inte haft logistiken i egen regi de senaste åren, säger Na-kds fulfilmentchef Fred Skantze. 

Att vägen in till det nya lagret ännu inte är asfalterad liksom att väggarna i personalens lunchmatsal är kala, vittnar om att Na-kds lager är helt nytt. Men i övrigt är det svårt att tänka sig, att det för bara ett år sedan var en åker där Na-kds nya lager står.

Oskar Hedström och Axel Klittmar framför robotlagret på Na-kds lager i Landskrona.

– Markarbetena satte igång i mitten av december, och vi flyttade in den andra juli, berättar Axel Klittmar, fulfilment manager för Landskronalagret på Na-kd, som visar runt i det ännu ganska luftigt inredda lagret.

I centrum står en Autostore-lösning, med 100 000 backar och 100 robotar, som just nu byggs ut från från 16 till 24 portar, och 21 robotar till, med ett bansystem från Intersystem. Hela lagret driftas av Logent, med ett Manhattan-wms från Idnet.

– Sedan dess har även upprampningen gått snabbare än vad vi trott och nu lägger vi till två inlagringsportar och sex plockportar i Autostoren, säger Axel Klittmar.

– Vi har redan förberett för att utöka med ytterligare 25 000 backar, sen kan vi bygga ut anläggningen vidare, utan att produktionen störs.

Totalt kan Autostorelösningen byggas ut till totalt 300 000 backar, därefter måste lagret byggas ut för att få plats med mer.

Axel Klittmar började på Na-kd för fyra år sedan, i det allra första lagret på Ringögatan i Göteborg, och har haft olika roller, bl a ansvarig för driften hos Na-kds holländska TPL-partner Modexpress.

– Vi behåller den TPL lösningen också, anledningen till att vi byggt det här lagret är att vi gick i taket volymmässsigt i Holland, samt att vi ville få kortare leveranstider till våra nordiska kunder, berättar Axel Klittmar.

Logent och Na-kd sedan i våras jobbat intensivt för att bygga upp verksamheten i Landskrona, där det just nu jobbar 30 personer, en siffra som ska öka till ett 80-tal till black week om en månad.

– Det är ju lite otroligt, att vi kan stå här en månad innan Black Week och bara känna förväntan, med tanke på hur snabbt detta gått, säger Oskar Hedström, site manager för Na-kds lager på Logent.

Robotlagret är hjärtat i Na-kds nya lager i Landskrona. Totalt kan anläggningen byggas ut från dagens 100 000 till 300 000 backar.

Från noll till 1,3 miljarder

Modeaktören Na-kd grundades 2016, och sedan dess har verksamheten växt till en omsättning på 1,3 miljarder SEK, med försäljning i drygt 70 länder.
Fram tills i somras har all logistik skötts genom en TPL-lösning i Holland, men i juli fick bolaget flytta in i sitt nya, 23 000 kvm stora lager i Landskrona.

Det är ju otroligt, att vi kan stå här en månad innan Black week och känna förväntan

Fred Skantze. Foto Na-kd.

– Vi kommer att försörja hela Norden från Landskrona, men behåller TPL-lösningen i Holland för våra övriga marknader i Europa, berättar Na-kds fulfilmentchef Fred Skantze, som kom till Na-kd i januari för att hålla i lagerprojektet.

Kortar ledtiderna

Lagret ligger i Landskrona i den just nu expansiva Skåneregionen.
Etableringen innebär att Na-kd kan korta leveranstiderna med 1–2 dagar och erbjuda samma dag-leverans till flera nordiska regioner.
Byggaren CH Square bildades 2019 som ett samarbete mellan Charmilla, Hökerum och en kvartett logistikprofiler från DHL supply chain. Bolaget har vunnit flera byggkontrakt det senaste året, där Na-kd var det första.

Lagret är är försett med en 137kW solcellsanläggning på taket som Na-kd planerar att expandera för att bli självförsörjande på el i framtiden.

Na-kds nya lager i Landskrona ligger invid E6, med Hexis, Logicenters Thomas Cook-lager, och Oatlys fabrik som grannar.

Allt byggt från scratch

Logent driftar även andra e-handelslager, bl a Boozts lager i Ängelholm några mil bort, och inom ett år kommer lagret att sysselsätta ca 100 personer, berättar Fred Skantze.

– Eftersom vi har begränsad erfarenhet av att drifta eget lager, så har vi haft oerhört stor nytta av våra partners CH Square, Logent, Element Logic, Idnet och Empir Industry.

Han betonar att det egentligen inte är något särskilt som utmärker själva lagret eller lösningen – men att hastigheten är unik.

– Vi har fått bygga allt från scratch; ITsystem, IT-infrastruktur, lagerutformning, automationslösning och bemanning, Det är otroligt att vi lyckats göra det här på så kort tid, utan att ha gjort något liknande tidigare.

Till “black week” ska Na-kd ha över en miljon artiklar i lagret.
– Vi har omkring 700 000 artiklar nu, det ökar för varje dag.

Text och foto Hilda Hultén