ÅLE finalist 4: Jollyroom, Hisingen

november 3, 2020 Fastigheter , Lager , Logistik , Logistiklägen
ÅLE finalist 4: Jollyroom, Hisingen

Jollyroom samlar logistiken på Hisingen

Jollyroom är finalist nummer 4 till priset Årets Logistiketablering 2020

I augusti flyttade Jollyroom in i Castellums nya anläggning på Hisingen. Härmed är man Sveriges ytmässigt största e-handlare med totalt 75 000 kvm lageryta.   – Som mest hade vi åtta olika lager, nu har vi allt på samma ställe. En fördel är att vi nu kan sampacka små och mellanstora produkter och leverera ut dem tillsammans, berättar Jollyrooms logistikchef Cecilia Olsson.

Castellums senaste bygge på 35 650 kvm på Sörredsvägen på Hisingen blir kronan på verket i e-handlaren Jollyrooms “Jollypark” på Hisingen, där man sedan tidigare  hyr 20 000  kvm av Castellum och 20 000 kvm av Prologis – totalt 75 000 kvm fördelat på tre intilliggande byggnader.

Cecilia Olsson. Foto Hilda Hultén.

– Det gör oss till den ytmässigt största e-handlaren i Sverige, säger Cecilia Olsson när hon visar runt i den nya fastigheten, där företagets lager för gods av mellanstorlek, liksom huvudkontoret, kommer att ligga.

Med tanke på att Jollyroom får in 70 procent av sina volymer via Göteborgs hamn, är läget väl valt.

– Det är en stor fördel att ha nära till hamnen. Och med tillskottet av den nya fastigheten, kan vi äntligen lämna våra lokaler på Tagenevägen och samla allt på ett ställe.

En annan fördel är att man nu kan sampacka ordrar med stort och smått gods, vilket ger lägre transportkostnader och förbättrar kundupplevelse.

– Omkring 20 procent av vårt smågods skickas nu vidare till mellangodslagret för sampackning, det kunde vi inte göra tidigare.

Jollyrooms Autostore.
Foto Hilda Hultén.

Allt för barn

Jollyroom säljer allt från barnkläder och leksaker till möbler, pooler och studsmattor. I de tre lagren på Hisingen är produkterna uppdelade efter storlek. 70 procent av beställningarna är mindre produkter, som ryms i smågodslagret på 20 000 kvm, där Jollyroom precis byggt ut sin Autostore-anläggning med 56 000 backar till totalt 146 000 backar, servade av 250 robotar.

– Vi har planer på att bygga ut till 200 000 backar, troligtvis under nästa år.

Även kartongmontering, etikettering, sortering och packning är till stor del automatiserat.

Utöver smågodslagret och det nya mellangodslagret finns ett tredje lager för storgods på 20 000 som ägs av Prologis.

– Vårt större gods hanteras manuellt, de flödena är svårare att automatisera.

Cecilia Olsson framför det nya lagret, tillsammans med Niklas Blomberg, platschef för smågodslagret och Hans Sahlin, chef för logistiksegmentet på fastighetsägaren Castellum. 
Foto Hilda Hultén

Ny samlande enhet

I det nya mellangodslagret finns förutom det nya huvudkontoret också personalgym, restaurang och en 3 000 kvm stor outletbutik med showroom för vissa varumärken.

Att kunna samla verksamheten till ett område i Göteborg har varit viktigt även av organisatoriska skäl.

–  Personalen har fått resa väldigt mycket mellan de olika lagren, nu slipper vi det och får en bättre sammanhållning i bolaget.

En av Jollyrooms egna produktdesigners har inrett den nya kontorsdelen, bl a med fiskbensparkett, svängda korridorer och mötesrum i mjuka färgsättningar. Fastigheten ska miljöcertifieras och på taket byggs en 20 000 kvm stor solcellsanläggning, som blir Sveriges största solcellspark fram till dess att Speeds solcellspark på 60 000 kvm i Borås blir klar.

Enbart egen personal

Jollyroom har totalt ca 400 anställda, varav 155 fast i lagerverksamheten, plus ett femtiotal extra inhoppare.

– Vi jobbar enbart med egen personal, inga bemanningslösningar. Personalen är ju vår främsta tillgång, så för oss är det självklart.

Jollyroom grundades 2011 och har på några år gått från 80 miljoner till närmare 1,6 miljarder i omsättning 2019, med sikte på 2 miljarder 2021.

– I vår nuvarande logistiklösning ska vi kunna växa till tre miljarder, så det räcker några år. Just nu är det så oerhört skönt att vara klar med allt flyttande, och kunna få fokusera på roligare saker. Bl a ska vi utveckla en fraktvalsfunktion så att vi kan koppla på fler transportörer. Sen ska vi köpa in självkörande städmaskiner, så att lagerpersonalen slipper lägga tid på något så tråkigt.

Av Hilda Hultén