ÅLE Finalist 2: “Extra allt” i Dagabs Bålsta-lager

ÅLE Finalist 2: “Extra allt” i Dagabs Bålsta-lager

I kampen om framtiden dagligvaruflöden, satsar Axfoods logistikbolag Dagab brett på automation och konsolidering. “Det ställer såklart stora krav både på oss och våra leverantörer”, konstaterar Mattias Åhlin, platschef för Dagabs nya jättelager i Bålsta, som ska serva både e-handel och butik.

Det är en mäktig syn som möter besökaren till Dagabs nya flaggskepp: Byggnaden är 600 meter lång och tronar som ett nyligen landat rymdskepp på den nybrutna marken. In i huset kommer besökaren genom ett torn och en landgång, och dagen för ILs besök fick oktobersolen både fönster, bilar och fasad att gnistra. Inuti huset skruvas det fortfarande på automationen, för driftstart i början av nästa år.

Mattias Åhlin visar stolt upp Dagabs nya “industri” i Bålsta som ska hantera 60 procent av Axfood-koncernens varuflöden. Foto Klara Eriksson

– Den här anläggningen är så stor och så avancerad att vi inte pratar om det som ett lager utan som en industri. Om vi växer enligt plan kommer drygt 1 000 personer jobba här år 2027, berättar platschefen Mattias Åhlin, när han visar runt i anläggningen.

Dagab är Sveriges andra största dagligvarugrossist, och levererar både till Axfoods egna butikskedjor, som Hemköp och Willys, men också externa kunder inom t ex servicehandeln, nyligen till dels förvärvade aktörer som Mathem och City Gross och de nya quick commerce-aktörerna: Foodora, Kavall m fl.

– Just nu genomgår Dagab en stor omställning, som ska rusta koncernen för framtiden med ökad tillväxt, drivet av en ökande befolkning men även att vi växer snabbare än marknaden. Konkurrensen blir också allt hårdare, och andra aktörer tar liknande steg för att optimera sin logistik, säger Mattias Åhlin.

 

Helt ny logistikplattform

Axfoods nya Bålstalager är en orgie i automation, med tre olika plocksystem AIO, OPM och CPS i tre temperaturzoner: Här syns OPM-lösningen för torrt/varmt. Foto Klara Eriksson

Lagret i Bålsta har totalt 150 000 kvm golvyta och ersätter bolagets sajter i Borlänge, Skellefteå, Årsta, Jordbro, Sätra och Örebro och ska hantera 60 procent av koncernens volymer, varav 80 procent automatiserat. Totalt investerar Axfood 240 miljoner euro i anläggningen. Parallellt byggs ett automatiserat frukt och grönt-lager i Landskrona, ett automatiserat e-handelslager i Göteborg och i Backa byggs höglagret ut. Utöver den nya lagerstrukturen, med färre lagerpunkter och högre automationsgrad investerar bolaget i ny IT-struktur, däribland ett nytt TMS-system som samlar e-handels- och butiksflöden i samma system.

Lagret i Bålsta har tre temparaturzoner (torrt, kylt/svalt, fryst) som ska serva såväl fysisk handel som e-handel, där allt från inlagring, till plock, pack och utlastning hanteras automatiskt. Automationslösningen från Witron innehåller bl a 15 inbanor, 24 pallkranar i höglagret, 32 kilometer transportbanor, 122 kranar för automationsbrickor och lådor, 29 packmaskiner, 120 plockstationer 200 automatiska utlastningsbanor. 450 000 lådor och 480 000 brickor av återvunnen plast ska cirkulera i anläggningen. Automationen och hanteringen skiljer sig åt mellan små varor (AIO), mellanstora varor (OPM) och skrymmande varor (CPS).

– Vi har varit på väldigt många studiebesök inför valet av lösning och är unika med den lösning vi bygger här – beståndsdelarna finns dock på andra ställen.

 

En mäktig syn möter besökaren till Dagabs nya flaggskepp: Den 600 meter långa byggnaden tronar som ett nyligen landat rymdskepp på den nybrutna marken. Foto Klara Eriksson

Ställer krav på leverantörerna

Vid inleveransen scannas pallar och rullburar av och lagras i olika höglagerdelar.

– Här är det  jätteviktigt att leverantörerna följer kvalitetskraven för hur en pall ska packas för att automationen ska läsa av den korrekt: den ska ha vissa mått etc. Det här jobbar vi jättemycket med. Det är bra att vi är flera stora dagligvaruaktörer som automatiserar samtidigt, det hade varit tufft att vara först ut.

Lagret funkar dels som central lagerpunkt för butiksförsörjningen i mellersta och norra Sverige, dels som e-handelslager för Mälardalen och vad gäller click&collect även till städer som Linköping, gränsen till Dalarna och Gävle.

– Hemleveranser härifrån kommer vi bara köra till Stockholm och de närmaste städerna, men längre ut kan vi leverera e-handelsordrar som hämtas i butik, s k click&collect.

 

Bygga teamet

Mattias Åhlin har lång bakgrund från Ica, bla som logistikchef på Icas Västeråslager och e-handelslogistikchef. Han bor själv i Västerås – och kunde inte motstå rollen som platschef när Axfood byggde Sveriges största dagligvarulager i grannkommmunen.

– Det som lockade mig var särskilt att få vara med och bygga upp organisationen på plats. jag kom in när det bara var grus på marken och idag är vi ett team på ett trettiotal medarbetare.

Lagret ska certifieras med Breeam Very Good, i lokalerna ryms padelbanor, lunchrestaurang och eventuellt ett framtida gym. Pendelbuss ska stanna utanför från 2024 och på taket ryms Nordens största solcellsanläggning på 80 000 kvm.

– Att bygga eller automatisera det kan vem som helst göra, men att hitta rätt människor och bygga en kultur – det kan man inte kopiera. Det driver mig i mitt arbete, jag vill bygga en modern arbetsplats och hitta de bästa medarbetarna, säger Mattias Åhlin.

 

Text och foto Klara Eriksson