Tågpendeln till Falköping ersätter 5000 lastbilar

september 2, 2013 Ekonomi , Infrastruktur , Logistik , Miljö/CSR , Transport

Den 4 september inviger Jula AB och Falköpings kommun en ny godstågspendel mellan Göteborgs hamn och Falköping. Godstågen ska ersätta de 5 000 lastbilar som årligen kör varor från Göteborgs hamn till Julas centrallager i Skara.

– Det här är ett stort och spännande projekt med miljön som den stora vinnaren, säger Julas logistikchef Lennart Karlsson Till NLT.

Istället för de 14 milen på E 20 mellan Göteborg och Skara blir det nu bara tre mils lastbilstransporter på riksväg 184 mellan Falköping och Skara.

– Knappt tre mil med lastbil istället för 14 mil innebär en stor miljöförbättring, säger Lennart Karlsson.
Vi ser det som fullt realistiskt att närmare 100 procent av transporterna sker med tåg redan från start, säger Lennart Karlsson.

Initiativet om en godstågspendel från Göteborg kommer från Falköpings kommun. Men det är Jula som gör upplägget möjligt, tack vare de stora volymer gods som kommer med båt till Göteborgs hamn.

I dag går årligen omkring 5 000 lastbilstransporter, ca 20 om dagen, mellan hamnen och centrallagret i Skara.

Initialt kommer det att gå ett tåg med elva vagnar om dagen.
– Vi fyller hälften av ett halvtåg själva. Men vi tror att många företag kommer att haka på och gå över till tågpendeln. Det här är en logistisk möjlighet för ­Skaraborg.
Halvtågen kan snabbt byggas om till fulltåg med 21 vagnar och plats för 84 st 20-fots containrar.
– Teoretiskt kan vi köra två fulltåg om dagen, men vi är nöjda om vi i början kommer upp till fem fulltåg i veckan.
Godstågen kommer att gå till en mindre terminal vid industriområdet Brogärdet i norra delen av Falköping. Men en större kombiterminal ska vara klar om fyra år.

TM Rail i Örebro, kommer att svara för tågtransporterna. För transporterna mellan Falköping och Skara anlitar Jula DB Schenker.
– Det innebär ett antal nya jobb i bygden. Vi ser överhuvudtaget en potential i det här, vi skapar ­något som har förutsättningar att växa, säger Lennart Karlsson.


Läs mer