Stockholm kliver upp ur MIPIMs källare

mars 15, 2016 Ekonomi , Fastigheter

Den årliga fastighetsmässan MIPIM går i Cannes under veckan. Som vanligt finns stor svensk närvaro. Fastighetsnytt har talat med Stockholms- och Göteborgsregionens representanter om deras förväntningar.

Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region, säger att Stockholmsregionen har stora förväntningar inför MIPIM. I år har Stockholm fått en ny monteryta och kommer för första gången sedan man började ställa ut på mässan för 20 år sedan ha en monter i dagsljus.

– De första 20 åren har vi varit i källaren men nu har vi tagit oss upp en våning och kommer att vara i närheten av de tyska städerna, säger han till Fastighetsnytt.

I montern kommer man ge partners möjlighet att presentera sina projekt och träffa investerare och andra intressenter. Dessutom ska Stockholm delta i olika möten på mässan.

– Vi vill lyfta fram den potential som finns i Stockholmsregionen, där vi har räknat oss fram till att det finns en investeringspotential på 900 miljarder, bland annat i bostäder och infrastruktur men även i andra projekt. Tillväxtparametern är viktig att betona eftersom erfarenheten har lärt oss att investerare sällan är beredda att lägga sina pengar där det inte finns potential för tillväxt och därmed avkastning.

– Det viktigaste är dock att det finns en tillväxtpotential och just på grund av det kommer vi att lägga stor tonvikt på att kommunicera att Stockholm är vad Financial Times kallar för en “unicorn factory”, där unicorn (enhörning) syftar på bolag, ofta inom IT-branschen, som skapat stora värden, som Spotify, King och Klarna.

Även Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg, har stora förväntningar. När BRG inventerat vilka projekt som är planerade i Göteborgsregionen blir siffran otroliga 1000 miljarder (en biljon) kronor.

– Vi har redan känt av ett betydligt ökat intresse  för den stora projektvolymen som planeras i Göteborg och Göteborgsregionen, säger Patrik Andersson.

Nyligen la BRG ut en investerarfilm på Youtube och redan under de första fyra dagarna hade över 56 000 personer sett filmen.


Läs mer