Danska COWI får största Fehmernkontraktet

mars 15, 2016 Ekonomi , Infrastruktur , IT/Teknik

Danska COWI vann föga överraskande det stora kontraktet i det största infrastrukturprojektet i Danmarks historia, där en tunnel ska knyta ihop Danmark och Tyskland. Det blir den längsta sänktunneln i världen.

​Den 4 mars 2016 beslöt en majoritet danska folketinget att gå vidare med att tilldela kontrakt för anläggningsarbetena för Fehmarn-förbindelsen och bara några timmar senare utsåg Femern A/S COWI som vinnande team.

COWI, som arbetar som redan är konsult för det vinnande entreprenörskonsortiet Femern Link Contractors, ska utforma den 18 km långa sänktunneln, anslutande ramper och portaler, broar och dammar, betalstationer och administrationsbyggnader.

– Det här är fantastiskt för COWI. Fehmarn-projektet är ett visionärt projekt som ställer höga krav på de inblandade. Vi är stolta över att vara konsulter för den största delen av projektet och ser fram mot att designa världens längsta sänktunnel. Att vi åtar oss centrala kontrakt på det här historiska infrastrukturprojektet understryker vår position som ledande global konsult inom tunnlar och järnvägar, säger Lars Hauge, chef för Bridge, Tunnel and Marine Structures hos COWI.

COWI stödjer sig på flera årtiondens erfarenhet av större infrastrukturförbindelser. Både Stora Bält-förbindelsen och Öresundsförbindelsens danska del utformades av COWI, och Fehmarn kompletterar uppsättningen av större fasta förbindelser i Danmark, vilket skapar en obruten förbindelse från norra Skandinavien till Europa.

COWI förväntas sysselsätta 120-140 ingenjörer under tre år.

– Den här framgången är resultatet av ett nära samarbete med Femern Link Contractors för att utveckla en vinnande lösning. COWI har kunnat mobilisera personal från kontor runt om i världen för att få rätt kompetens till utformningen av anbudet, säger Jotham Vizard, Senior Vice President för Tunnels inom COWI i ett pressmeddelande.

Fehmarn-förbindelsen väntas öppnas för trafik runt 2028 och kostnaden uppskattas för närvarande till över 60 miljarder SEK.

 


Läs mer