PostNords logistik lamslagen av IT-brand

januari 9, 2014 Ekonomi , IT/Teknik , Logistik

På nyårsnatten drabbades PostNords IT-leverantör Evry av en kabelbrand som slagit ut hemsidan och stora delar av logistikkoncernens service- och tjänsteutbud. Nio dagar senare är flera problem fortfarande inte lösta.

Klockan 00.50 den 1 januari 2014 inträffade en explosionsartad brand i IT-leverantöreren Evrys datahall i Tomteboda, Stockholm. Branden släcktes snabbt och ledde inte till några personskador, men flera centrala komponenter i EVRYs maskinvara blev skadad och måste ersättas. Samtidigt skedde ett strömbortfall som krävde en omstart av infrastrukturen för datalagring. Vid omstarten upptäcktes en bugg i programvaran från Hitachi, som gjorde att återetableringen av lagringsmiljön efter nio dagar fortfarande inte är fullständig.

Flera företag, bland annat SL, SJ och Systembolaget, fick störningar i sina webbtjänster, fel som nu ska vara åtgärdade. Men för PostNord kvarstår vissa problem.
– I allt väsentligt fungerar våra tjänster som vanligt igen, men det återsterstår problem med vissa delar av våra webbsidor, berättar PostNords Kommunikationsdirektör Per Mossberg för Intelligent Logistik.
– Postdistributionen och leveranser har fungerat som vanligt, men logistikfunktionerna har påverkats. Främst har det varit problem med kundtjänst och pakettjänster.
– Vi har ett av de mest komplexa IT-systemen man kan ha så det har varit komplicerat att flytta data och funktioner. Men störningarna har pågått allt för lång tid.
Enligt Per Mossberg är det för tidigt att överblicka hur stora störningarna har varit och hur mycket de kostat.
– Det är främst kostnader för att få ordning på servicetjänster och webbfunktioner. Hur mycket det kostat i form av eventuella uteblivna intäkter är för tidigt att säga.

Enligt PostNord har Evry lovat att alla funktioner ska vara återställda under veckan.
 


Läs mer