Padelhallar konkurrerar med logistiken

november 3, 2020 Ekonomi , Fastigheter , Lager
Padelhallar konkurrerar med logistiken

Arrtikel ur Intelligent Logistik nummer 4 2020

Sporten padel har blivit rejält hajpad i Sverige. Padelhallar anläggs som aldrig förr och innebär nya affärsmöjligheter för logistikbyggarna. Catena och Prologis är exempel på fastighetsaktörer som hyrt ut lagerlokaler till padelverksamhet i år.

Padel är en av Sveriges snabbast växande sporter med över 360 anläggningar och mer än 10 000 registrerade spelare. Och den ytkrävande sporten börjar nu knapra logistikytor på allvar.
I maj togs första spadtaget till en drygt 8 000 kvm stor padelanläggning på logistikområdet Stigamo Södra i Vaggeryds kommun, söder om Jönköping. Anläggningen, som väntas stå klar i höst, blir en av Sveriges största padelanläggningar med 21 banor, läktare och publikytor för att även kunna locka
internationella evenemang.
– Storleken i sig är en viktig faktor. Padelhallen ska bli ett naturligt val för både större företagsaktörer, samt turneringsarrangörer både nationellt och internationellt, säger Kristoffer Göthner, en av grundarna av den nya anläggningen, till Vaggeryd.se.

Fredrik Renå. Foto Catena

Många padelförfrågningar

Även i Catenas logistikpark i Sunnanå utanför Malmö har företaget Padel Crew hyrt 4 300 kvm på ett åttaårigt hyreskontrakt i Catenas senast byggda multihyresgästlager, där alla nya hyresgäster ska vara inflyttade första kvaralet 2021.
– Vi får en hel del förfrågningar om anläggningar för padel just nu, och jag vet att andra logistikaktörer också får det. Jag har personligen lite svårt att förstå att man placerar sportanläggningar i logistikområden och inte mer centralt i städerna, men kanske fungerar det jättebra eftersom många jobbar eller kör förbi dem, och passar på att träna efter jobbet, säger Fredrik Renå, regionchef på Catena i Malmö.

Vi får en hel del förfrågningar om anläggningar för padel just nu

Padelhall i Sevans gamla lager
I Upplands Väsby har logistikbyggaren Prologis precis tecknat avtal med företaget Ultimate Padel, om att omvandla livsmedelsgrossisten Sevans gamla lager på 6 250 kvm logistikytor till ett padelcenter med 18 inomhusbanor med öppning i oktober. Även denna anläggning ska anpassas för tävlingsspel upp till VM-nivå, med ytor för kontor, omklädningsrum, bastu, lektionssalar och konferenslokaler.

Ultimate Padels grundare Emil Sigvardsson och Felix Johansson utanför Sevans gamla lager, som nu blir Stockholms största padelhall. Foto Prologis

– Vi utvecklar hallen för en verkligt bra spelmiljö, med god insyn på banorna genom glasväggar utan metallister mot golvet. Vi har också satsat på bra bullerisolering i hallen och får ju en extremt bra takhöjd på 11 meter, säger Felix Johansson, medgrundare på Ultimate Padel.
Prologis köpte fastigheten av Sortex of Sweden i oktober 2018, tillsammans med en fastighet med byggrätt på 10 000 kvm i Rosersberg, där Sevan redan tecknat ett nytt hyreskontrakt. Flytten till det nya lagret gick vid årsskiftet.

Logistik under padelhall i Arenastaden
Även företaget Urban Services, som sköter logistiken i stadsdelen Arenastaden norr om Stockholm, ska samsas med padelverksamhet. Urban Services grundades våren 2017 i  ett samarbete mellan Fabege, Catena, RagnSells och Servistik, med det uttalade syftet att minska de direkta transporterna i stadsdelen Arenastaden norr om Stockholm, genom att leveranser, returhantering och återvinning hanteras i ett gemensamt logistikflöde. Företaget att bygga en ny samlastningscentral för området på ca 2 500–3 000 kvm – under en padelhall.
– Det är en ganska stor tomt där man kommer behålla nuvarande sporthall, som kommer att renoveras upp och byggas till. En ny byggnad för padel uppförs och under
den kommer vår samlastningscentral som vi ska hyra att vara placerad. Det blir ett sportcenter/logistikcenter kan man säga, berättar Urbans Services vd Jacob Enwall.
Marken ägs av sporthallen och kommer att utvecklas av Urban Services ägare. Förhoppningen är att anläggningen och logistikcentralen ska stå färdig 2022 eller 2023. Inte en dag för sent, eftersom behovet finns redan nu.
– Många av butikerna saknar större lagerytor, vilket gör att de använder oss som utskjutande lager, eller när de fått mer varor än de har plats för i butiken, säger Jacob Enwall.

Av Hilda Hultén