LEDARE: Tills vi ses igen – ses vi på andra sätt!

november 3, 2020 Åsikt , Logistik
LEDARE: Tills vi ses igen – ses vi på andra sätt!

Ledare ur Intelligent Logistik Nummer 4 2020

I det här numret presenteras de fem projekt som tävlar om att utses till Årets Logistiketablering 2020 – ett pris som vi delat ut sedan 2017 och som fått alltmer uppmärksamhet både i och utanför branschen.
Stolta logistikfastighetsbyggare, regioner och brukare, har fått ta emot pris på stora scenen på årets branschevent Logistik&Transport, och vinnaren fått berätta om etableringen på vårt eget evenemang Logistikläget, några månader efteråt.
För mig brukar dessa två evenemang vara höjdpunkterna på året. Att få sy ihop ett pinfärskt och spännande seminarieprogram att bjuda branschen på, samtidigt som listan över Sveriges 25 bästa logistiklägen avslöjas, är oerhört roligt. Logistik&Transport brukar i sin tur vara ett två dagar långt mingelmaraton, där jag kommer hem helt utpumpad, men också full av nya idéer, nyhetsuppslag och
kunskaper.
I år blir det inte så. Corona kom emellan oss alla, och ingen vet när vi kan mötas fysiskt igen. Det är oerhört tråkigt, men också nödvändigt. Däremot har vi fått möjlighet att besöka alla finalisterna till Årets Logistiketablering, trots corona. Vi har också fått möjlighet att avslöja vinnaren och dela ut priset i en live-sänt inslag under Business Arena Göteborg den 5 november, som i år hålls som en digital mötesplats. Vi är otroligt glada för detta, hoppas att ni har möjlighet att
delta digitalt.
Under året har jag haft nära kontakt med mässarrangörerna kring utvecklingen, och en sak är säker; jag skulle inte ha velat vara i deras skor nu. De försöker planera sitt arbete i en totalt oförutsägbar omvärld, där mattan dragits undan mötesindustrin. Många kämpar för sin överlevnad.
I jämförelse tuffar övriga delar av logistiken på som tåget. Godset flödar, produktionsindustrin är försiktigt positiv, e-handeln växer och driver logistikbehov, lager byggs som aldrig förr, och intresset för att investera i logistikfastigheter har aldrig varit större.
För oss, som har andra ben att stå på, blir det därför naturligt att ställa in Logistikläget 2021. Dels för att läget gällande smittspridningen är så osäkert, men också för att vi anser att den dagen vi kan mötas igen, då ska vi göra det hos någon som lever på att arrangera mötesplatser, och hjälpa mötesindustrin igång igen. Risken annars är att det inte blir några branschfester mer, utan att vi blir evigt förpassade till Zoom.

Den dagen vi kan mötas igen, då ska vi göra det hos någon som lever på att arrangera mötesplatser, och hjälpa mötesindustrin igång igen. Risken annars är att det inte blir några branschfester mer, utan att vi blir evigt förpassade till Zoom.

Jag vill uppmana hela branschen att beakta mötesindustrins svåra läge: Om du har möjlighet, boka din utställarplats eller biljett till nästa års konferenser och mässor redan nu, även om du inte brukar göra det. Bara för att visa din solidaritet. Sedan väntar vi tålmodigt tills den här pandemin dragit förbi. Snart, snart ska vi mötas igen.

Tills dess, ta hand om er!

Hilda Hultén
Chefredaktör