Nollbud nytt knep att vinna transportupphandling

Noll-anbud är en ny företeelse som dykt upp i den hårdnande kampen om att ta hem offentliga upphandlingar, rapporterar Svensk Åkeritidning. 

Erik Vilhelmsson, vd Lindome Flyttbyrå AB utanför Göteborg, har en av närkommunernas senaste upphandlingar framför sig. I jämförelsebeskedet ser han tydligt hur konkurrenterna räknat. 

– Att inte vinna en upphandling tillhör vardagen, men det här är inte seriöst, menar han och pekar på nollorna i spalten för kostnad. 


– Om man tittar här, 0 kronor i timmen för bilen, 0 kronor i pålägg för timkostnad under vardagstid, samma mellan 18 och 06 vardagar. Noll kronor storhelger. Resultatet blir noll kronor i utvärderingen och de plockar hem affären genom noll-anbud.

Hur konkurrenten trots allt kan få lönsamhet vill han helst inte spekulera i. Dock har han svårt att se att man med ärliga medel kan köra gratis.
– Går det att vinna upphandlingar så här, är det väl mest ett bevis på att nuvarande upphandlingsregler kring offentliga upphandlingar inte fungerar. De som sitter och granskar anbuden måste kunna se igenom och värdera dem på ett korrekt sätt. 

Erik Vilhelmsson är tydlig. Här måste transportköparen ta sitt beställaransvar.
– Jag har själv inte sett den här företeelsen tidigare, men jag vet att det aktuella företaget framgångsrikt använt sin strategi på åtminstone ytterligare en plats i landet tidigare.

– Upphandlingsreglerna är ambitiösa på många sätt, men de måste ju ses över. Det ska ju inte gå att lämna noll-anbud, säger han till SvÅkeritidning.


Läs mer